Как ще протекат изборите в Младост?
Как ще протекат изборите в Младост? / БГНЕС, архив
Как ще протекат изборите в "Младост"?
90461
Как ще протекат изборите в "Младост"?
Как ще протекат изборите в "Младост"?
Как ще протекат изборите в "Младост"?
  • Как ще протекат изборите в "Младост"?
  • Как ще протекат изборите в "Младост"?
  • Как ще протекат изборите в "Младост"?

За първи път в демократичната история на България след 1989-а избиратели ще трябва да пускат бюлетини в урни, които са разположени в отделни стаи. Тази превилегия ще имат жителите на столичния квартал „Младост", които освен за президент и на референдум, могат да упражнят своето право на глас и за районен кмет. Кметът на София Йорданка Фандъкова се опасява, че по този начин ще се създаде хаос в изборния ден. От ЦИК обаче са на мнение, че до опашки и объркване няма да се стигне.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разясни как ще протече изборният ден за хората в квартал "Младост", след като стана ясно решението на ЦИК вотът за президент и гласуването за националния референдум и районен кмет за бъдат провеждани в две отделни секции.

ЦИК: Длъжни сме да изпълняваме закона такъв, какъвто е

Общо в десет училища в Младост се гласува в 125 секции, посочи Фандъкова. "Сега стават 250 секциите. Оказа се, че в девет от училищата е възможно да бъдат разположени секциите една до друга и да се отговори на това решение, но в десетото това не е възможно. Затова решението на ЦИК е там, където това не е възможно, да бъдат в две отделни помещения и където класните стаи не са достатъчни, да се провежда във физкултурни салони, столови, което при всички случаи е неудобно и притеснително", каза Фандъкова.

"За съжаление ще трябва при всички случаи да се стои на две опашки, ако човек има желание да гласува на двата вида избори", каза гладоначалникът.

Според ЦИК обаче опашки няма да има. За взетото решение от Комисията се оправдаха с Изборния кодекс. Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че в закона не е предвидено изключение за провеждането на президентски избори, референдум и мести избори от една изборна комисия. Секционните избирателни комисии за местни избори се назначават от тази общинска избирателна комисия и предават протоколите от изборите на Общинската избирателна комисия. Секционните комисии, които трябва да произведат президентските избори и националния референдум, се назначава от Районната избирателна комисия и на нея предава изборните протоколи.

От ЦИК съобщиха още, че са подадени рекорден брой заявления за гласуване в чужбина. Най-много подадени заявления има във Великобритания - 7106, в Турция - 6587, за Германия те са 3508, а в САЩ - 2933.