Въздушен десант в центъра по случай Празника на паршутиста
Въздушен десант в центъра по случай Празника на паршутиста / снимка: Кирил Кирилов, архив

Петима елитни парашутисти ще извършат въздушен десант днес на пл. „Централен“. Скоковете, които ще бъдат осъществени с парашут тип "летящо крило", ще са от височина не по-малко от 1500 – 1800 метра. Повод за демонстрацията е днешният празник на парашутиста. Той ще бъде отбелязан днес в Пловдив и утре в София, съобщи командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев. През двата дни ще бъде почетена Славната парашутна дружина и подвизите й по време на Втората световна война.

На 18-ти октомври 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа българска армия атакува изключително силно укрепен пункт на хитлеристката отбрана – хребетът Стражин в Осоговската планина. Това е първото бойно сражение на подразделението и въпреки извоюваната победа и извършеният пробив в немската армия, дружината дава 35 жертви, а ранените са 65. За проявения героизъм целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани със заповед на командващия Първа българска армия ген. Владимир Стойчев в „Алеята на парашутиста“ в Централните софийски гробища.

Днес в града на тепетата ще има тържествен строй, поднасяне на венци и цветя и приветствия. Митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен, а от 11.00 часа на пл. „Централен“ ще има демонстрации на способности – парашутен скок и техники от ръкопашния бой. На площада ще има Ден на отворените врати, ще бъдат показани специално оборудване, техника и въоръжение, както и военни тактики и прийоми. За това  до 10:20 ч. се забранява движението на пътни превозни средства с изключение на автобусите от вътрешноградския транспорт по ул. „Генерал Радко Димитриев“ и северното платно на бул. „Княгиня Мария Луиза“, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта". Шофьорите на автобусите, движещи се по булеварда, са предупредени да карат бавно и с повишено внимание. От 11.30 часа във Военния клуб ще има празничен концерт.

Утре програмата се прехвърля в столицата. Ще има военен ритуал и заупокойна молитва на „Алеята на парашутиста“, тържествен ритуал на пл. „Народно събрание“, демонстрация на бойни умения и празничен концерт в Централен военен клуб.

И през двата дни се очаква присъствието на министъра на отбраната, началника на отбраната, началника на сухопътните войски, представители на Българската православна църква и военно-патриотичните съюзи.