Отново адвокатско отсъствие отложи делото срещу възпитателя, взел печалба от лотарията вместо свой ученик
Отново адвокатско отсъствие отложи делото срещу възпитателя, взел печалба от лотарията вместо свой ученик / Радка Минчева, архив

За втори път адвокатско отсъствие отложи делото срещу възпитателя, който взе печалба от 100 000 лева от лотарията вместо свой ученик.

Процесът срещу 42-годишния Ергин Хасан от село Драгомъж се гледа в Районен съд-Кубрат. През август бе първото му насрочване, тогава не тръгна, тъй като адвокатът на подсъдимия – Марин Марковски – помоли за отлагане, тъй като бил в годишния си отпуск. Ден преди датата на второто насрочване отново поискал отлагане, като този път аргументът му е ангажимент в друг процес. Марковски бил защитник на една от задържаните по случая с Популярна каса-Дупница и трябвало да присъства на мярката на неотклонение.

Пред съда в Кубрат е представен и втори аргумент за отлагане – защитата на Ергин Хасан не желае делото да се гледа по съкратената процедура, а по общия ред, по който се разпитват всички свидетели. Очевидците не са били призовани за днешното заседание, което също е причина за отлагане – обясни съдия Албена Великова.

Новата дата, за която ще бъдат призовани всичките 16 свидетели и вещото лице, е 30 ноември.

Обвинението срещу Ергин Хасан е за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, според Наказателния кодекс се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години. Районната прокуратура в Кубрат му е наложила парична гаранция от 7000 лева.

Според обвинителния акт през септември  2015 г. 14-годишното момче споделило с възпитателя си във Възпитателното училище-интернат в Завет Ергин Хасан, че е спечелило 100 000 лв. или 1 кг злато от лотариен билет. На 17 септември възпитателят взел печелившия билет на момчето като обещал да го пази от посегателство на други лица.

 

По-късно обаче мъжът представил лотарийния билет и парите от печалбата били преведени по личната му банкова сметка. С действията си той осъществил измама с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 100 000 лева, като възбудил и поддържал заблуждение в момчето, че само ще съхранява печелившия билет, счита държавното обвинение.