Продължава кръводарителската акция в търновската болница
Продължава кръводарителската акция в търновската болница / Sofia Photo Agency, архив

Продължава кръводарителската акция във МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Остра нужда от доброволни кръводарители изпитва от седмици лечебното заведение. Резервът от кръв и кръвни продукти спада и затова е необходимо хората, които са здрави и могат да дарят кръв да се отзоват, призова д-р Мариана Витанова, Началник на отделението по трансфузионна хематология.

“В момента спада резервът от кръвна група А, която е най – често срещаната в България. А когато това става е за сметка на плановите кръвопреливания”, обясни д-р Витанова.

За щастие хората се отзовават и даряват кръв, за да направят добро. Има такива, които се презастраховат, че не могат да дарят, защото ако се наложи на техен близък, не могат да даряват всеки ден. “Дарете сега, защото ако утре ваш близък се нуждае, ние ще можем да реагираме навреме”, призова още началникът на отделението в Областната болница.

Кръвопреливането  отнема около час. Добре е хората, които са решили да се отзоват на акцията да дарят кръв да отидат в отделението отпочинали и закусили. На място се проверява историята на кръводаряванията и се прави задължителният в такива случаи медицински преглед. Измерва се хемоглобинът и се проверява за наличие на заболявания, които биха могли да създадат проблем..

Същинското кръводаряване отнема около 10 – 15 минути, обясни още д-р Витанова. Половин час след това кръводарителят остава под наблюдение, защото това е рисковото време. Началникът на отделението по трансфузионна хематология опроверга митовете, че при кръводаряване човек може да бъде заразен с опасна инфекция. Тя увери, че всички консумативи са стерилни и еднократни и няма шанс кръводарителят да бъде заразен.

Повечето доброволни кръводарители в отделението са мъже на възраст между 20 и 50 години, съобщи още д-р Витанова. Само в традиционните кръводарителски акции за Цветница преобладават жените.