Учени се натъкнаха на странни ритуални убийства на кучета в Перу
Учени се натъкнаха на странни ритуални убийства на кучета в Перу / ThinkStock/Getty Images

Куче е с въже на шията, а по тялото му все още има козина, макар че е било принесено в жертва преди 1000 години, вероятно в рамките на погребален ритуал в чест на воин. Тленните останки на животното бяха намерени заровени в земята в пределите на зоопарк в Перу, предаде Франс прес.

Паркът на легендите с площ близо 100 хектара в Маранга, североизточно от Лима, е подслонил около 2000 животни, но също големи конструкции от кирпичени тухли. През предколониалната епоха тези конструкции са били религиозни или погребални центрове.

Разгадаха тайните на линиите на платото Наска (СНИМКИ)

Досега там бяха открити следи от три цивилизации - лима, просъществувала от 100 г. до 650 г., ичсма (900 - 1470) и тази на инките (1200 - 1500). "Има какво да се открие от учените във всяка подобна конструкция", увери Лусенида Карион Сотело от археологическата служба в Парка на легендите.

Усилията им вече бяха възнаградени - от 2001 г. бяха открити тленните останки на 138 кучета и 134 души. Най-новата находка датира от септември, когато в пределите на парка, построен през 1964 г., бяха намерени тленните останки на 10 кучета, две морски свинчета и един човек. Извадените от земните недра през последните няколко години човешки останки позволиха да се заключи, че погребаните са били на 20-40-годишна възраст и са били убити чрез нанасяне на силни удари по черепа и ребрата. Предполага се, че става въпрос за воини.

Инките принасяли в жертва на боговете най-красивите си момичета и момчета.

Тленните останки на кучета обаче повдигат повече въпроси. "Намерихме кучета, които са били обесени, като въжетата все още са около вратовете им", поясни Сотело. „На някои са били прерязани гърлата. Животните са били принесени в жертва и погребани по такъв начин, че се създава впечатлението, че са заспали. За племената ичсма жертвоприношенията на кучета вероятно са били част от погребален ритуал в чест на воин".

Откриха необичаен скелет в Перу

Първите анализи разкриха, че кучетата били от една и съща порода и тежали между 7 кг и 20 кг. Най-малкото било дълго 40-50 сантиметра и с къса козина. "Резултатите от изследванията ни показват, че кучетата са живели преди 1000 години, но предстои по-прецизно датиране", отбеляза Сотело.

Източник: БТА