Нови специализирани автомобили и съдове за битови отпадъци в Стара Загора
Нови специализирани автомобили и съдове за битови отпадъци в Стара Загора / община Стара Загора

Десет нови специализирани автомобила обслужват съдовете за битови отпадъци в Стара Загора. Те отговарят на високите екологични стандарти ЕВРО 5. По изискване на Община Стара Загора са снабдени и с GPS-устройства за по-надлежно проследяване и осъществяване на непрекъснат контрол върху дейността им.

В града поетапно се разполагат 2 100 нови контейнера тип „Бобър", 150 контейнера с вместимост 4 и 6 куб.м. В употреба за събиране на битови отпадъци са и 250 кофи тип „Мева" (110 л.), 155 пластмасови кофи (240 л.), 1 250 улични кошчета и 200 съда за пепел.

За селата на община Стара Загора са предвидени 1 850 контейнера тип „Бобър" (1100 л.), 120 контейнера тип 4 и 6 куб.м., 2 900 кофи тип „Мева" (110 л.) и 70 улични кошчета.

Община Стара Загора сключи договор с ДЗЗД „Грийн партнърс - БКС", с предмет на дейност: „Събиране и транспортиране на неопасни отпадъци от населените места на община Стара Загора до Регионален център за управление на отпадъците /РЦУО/ - с.Ракитница, до депо "Мандра баир" или други съоръжения за третиране на отпадъци на територията на община Стара Загора". Договорът включва още зимно и лятно почистване и поддържане на територии за обществено ползване, както и разделно събиране и транспортиране на биоразградими отпадъци от зелени площи, паркове, градини и домакинства, до компостираща инсталация на територията на общината.

За предстоящия есенно-зимен сезон ДЗЗД „Грийн партнърс - БКС" съхраняват на склад над 1100 куб.м препарати, щадящи околната среда, за обработване на пътните настилки против замръзване.

Предстои техниката и оборудването за зимното поддържане на общинската пътна мрежа да бъдат инспектирани от създадена със заповед на кмета комисия.