Нова донорска ситуация във В. Търново даде шанс за живот на четирима души
Нова донорска ситуация във В. Търново даде шанс за живот на четирима души / netinfo

Нова донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново дава шанс за живот на четирима души. На 12 октомври  61-годишна жена от старата столица изпаднала в мозъчна смърт, в следствие на кръвоизлив в черепната кухина – мозъчен хеморагичен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, и въпреки тежката си загубата, близките взели хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Тяхната близка е 6-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара, но и трети реализиран донор.

Експлантацията на сърцето, черния дроб и бъбреците на 61-годишната жена се извършват към този час в столичната УМБАЛ „Света Екатерина“, чийто епик в ранните часове днес взе донора.

Сърцето ще бъде трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“, двата бъбрека - в Университетска болница „Лозенец“ УМБАЛ, а черният дроб във Военномедицинска академия.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”  за сетен път благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение и координатор по донорството.

Към момента чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас /потенциални реципиенти/ са 1016. От тях 28 са нуждаещите се от сърце, а 988 от трансплантация на бъбрек. Чакащите черен дроб са 44-ма.

От началото годината 31 души са получили нов шанс за живот- 20 бъбречни трансплантации, 4 трансплантации на сърце и 7 чернодробни трансплантаци.