Академията „Иновация в действие събира млади иноватори и утвърдени професионалисти
Академията „Иновация в действие събира млади иноватори и утвърдени професионалисти / netinfo

Вторият етап на инициативата се провежда в София, Варна и чрез онлайн работилници
12 октомври 2016 г. Третото издание на академия „Иновация в действие" събра над 210 кандидати от цяла България и чужбина. Младите хора са попълнили тест за изследване на кариерни мотиватори и форма за кандидатстване, с което са заявили желанието си да участват в проекта. Те трябва да представят своите идеи в областта на технологичните и социални иновации, здравословния начин на живот и безопасността.

Академия „Иновация в действие" е социално-отговорна инициатива на „Солвей Соди", която цели развиване на знанията и практическите умения на младите хора в създаването на иновативни проекти. Основен партньор в осъществяването ѝ е „Аурубис България".

От октомври започва вторият етап на Академията, когато в рамките на месец в София и Варна ще се проведат работилници за иновативни проекти. Общо 105 млади иноватора ще се възползват от присъствените сесии, като 44 от тях ще присъстват на събиранията в столицата, а 41 ще участват в работилниците в морския град. За първи път тази година се проведоха и онлайн сесии, което даде възможност на 20 участници от България и чужбина също да бъдат част от проекта.

Академията Иновация в действие" събира млади иноватори и утвърдени професионалисти
netinfo
Темите на работилниците са многообразни и вдъхновяващи: генериране на идеи, дизайн и редизайн на иновативни продукти, създаване на устойчиви бизнес модели. В тях участие ще вземат и специални гост-говорители. Всички участници ще получават подкрепа и обратна връзка от фасилитаторите в разработването на своите проекти, което допълнително ще ги подготви за успешното справяне с Академията. Според организаторите опитът и контактите с утвърдени специалисти е гаранция за бъдещ успех и професионално развитие на всеки млад човек.

Сред част от лекторите на работилниците са Христо Христов, изпълнителен директор на „Нетинфо", най-голямата дигитална медийна компания в България, Пламен Борисов, производствен директор на „Солвей Соди", отговарящ и за иновациите в завода, Ваня Стоянова, R&D мениджър в „Аурубис България", Цветелина Тенева, основател на The Business Institute, Мая Донева, основател на „Социалната чайна" във Варна и други.

В хода на академията участниците ще получат подкрепа и експертно мнение при разработването на проектите си от ментори и лектори-практици. Всеки един от тях ще бъде оценен от експертно жури, членове, на което са Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди" АД, Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България" АД, Стефан Делайе, управител на комуникационна агенция Havas, Дидие Щосел, изпълнителен директор и заместник-председател на Борда на директорите на Nova Broadcasting Group, Огнян Траянов - председател на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН и член на журито, и Цветелина Тенева - основател на The Business Institute.

„Както всяка година, изборът на участници беше труден, но смятам, че се спряхме на тези с най-свежите идеи и желание да променят средата около себе си. В Академията ще добавим също структура, знания и умения, за да могат да го направят по-успешно", каза Цветелина Тенева, по повод старта на работилниците.

Най-добрите три проекта, избрани от престижно жури, ще получат специални образователни награди - безплатно участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел, магистратура и курс по иновации, предприемачество и финанси в България.

Сред темите, разработвани в работилниците са: същност на иновациите, анализ и оценка на потенциала на нови идеи, value proposition design - извеждане на стойностни за потребителите характеристики, Бизнес модел и бизнес моделиране - практическа употреба и др.

За академия „Иновация в действие"

Академията се провежда от 2013 г. и е под наслов „Направи света по-добър". За двете издания, които са проведени досега, Академията е обучила над 200 млади хора с иновативни идеи. В нея участват млади хора - настоящи студенти или завършили в рамките на последните пет години. Академията има конкурсен характер, като се оценяват устойчиви, иновативни идеи, допринасящи за икономическото и социално развитие на нашето общество.

Целта на „Иновация в действие" е да се изгради разбиране, знания и умения за устойчиви иновации у участниците, да се повиши мотивацията и увереността за реализация им, както и те да получат подкрепа и експертно мнение в представянето на идеите си.

След края на работилниците кандидатите, подготвили пълно описание на своя проект, го изпращат на имейла на инициативата. Трите предложения, оценени от авторитетното жури с най-високи резултати, ще бъдат обявени на официално награждаване, което ще се състои в началото на 2017 г. Партньори на инициативата от самото и създаване са The Business Institute и агенция Havas Worlwide Sofia. Повече информация за „Иновация в действие", моля, намерете на интернет страницата и http://innovationinaction.eu/