Руски хореограф на фигуристи поставя спектакъл със сцена „Назъм Хикмет“
Руски хореограф на фигуристи поставя спектакъл със сцена „Назъм Хикмет“ / netinfo

Хореограф на руски шампиони по фигурно пързаляне идва в Разград, за да постави спектакъл със сцена „Назъм Хикмет“ към Театрално-музикалния център в Разград. Новият директор на ТМЦ Богдан Петканин обяви днес, че за обновяване на репертоара на културната институция ще разчита първоначално на личните си познанства, включително в Русия, където е работил. С хореографа на европейските шампиони по фигурно пързаляне от 2013 г. Екатерина Боброва и Дмитрий Соловьов вече са водени разговори да подготви спектакъл за танцьорите от Разград. Сергей Никульшин е и балетмайстор и режисьор в руски театри.

Покана е отправена и към режисьора Борис Чакринов, който е поставял спектакли в Разград – съобщи Петканин. Самият нов директор също обмисля да постави комедия, но още не е решил коя, това зависи и от свободните столични актьори, които успее да ангажира за подобна постановка.

Най-скорошната премиера на разградска сцена ще е детска коледна постановка, което е част от традициите в разградския театър.

Това, върху което ще работи Петканин, е привличане на двама нови актьори в театралната трупа вероятно по програма „Мелпомена“. От новия сезон е напуснала Антония Божинова, а предстои пенсиониране на Мария Петрова-Енева, която обаче ще продължи да играе в спектаклите, в които играе и сега – уточни Петканин.

В плановете относно Разградската филхармония влиза концерт с Георги Христов – анонсира още новият директор.

Петканин уточни, че е временно изпълняващ длъжността директор на ТМЦ-Разград, до провеждането на конкурс за поста, кога ще стане това обаче няма яснота. Той допълни още, че самият той няма намерение да се кандидатира за постоянно на тази длъжност. Разказа, че познава предшественика си Пламен Панев, който почина преди месец, още от първи курс в НАТФИЗ и се чувства длъжен да продължи работата му в Разград.