Няма болни от грип
Няма болни от грип / Thinkstock/Getty Images

Обичайни са нивата на болните от остри респираторни заболявания в региона, отчитат от РЗИ. През последните три седмици те са нараснали от 85,5 до 144 на 10 хиляди души население. Тези данни са напълно в рамките на обичайните нива за сезона и са съпоставими със същия период на миналата година, успокои д-р Елена Канева, заместник - директор на Здравната инспекция и припомни, че заболяемостта се изчислява от извадка на населението, обслужвано от 10 общопрактикуващи лекари и двата неотложни кабинета. Респираторните заболявания протичат с температура около 37-38 градуса, отпадналост и хрема.

Нямаме регистрирани болни от грип на територията на Старозагорска област. Първите случаи се очакват по традиция след Нова година. В Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ все още не са доказани грипни щамове на територията на страната ни, информира още в ефира на Дарик радио Стара Загора д-р Елена Канева.

Характерното за грипната инфекция е, че тя започва внезапно-с висока температура над 39 градуса, втрисане, силна отпадналост, мускулни болки. Хремата и болките в гърлото се появяват на по-късен етап, припомни д-р Канева и препоръча при първи симптоми болните да потърсят веднага лекарска помощ, а не да прилагат самолечение.

17 души, повечето от които възрастни хора, са си поставили противогрипна ваксина в имунизационния кабинет в РЗИ. Той работи от 3 октомври.