Световен ден на ходенето на алеята „Баш бунар в Ловеч
Световен ден на ходенето на алеята „Баш бунар в Ловеч / dariknews.archive

Световен ден на ходенето организират община Ловеч, Областният информационен център, Регионалната здравна инспекция и Общинският детски комплекс, информират от пресцентъра на кметската администрация. Той ще се проведе на 13 октомври (четвъртък) на алеята „Баш бунар" от 15:00 ч. Маршрутът ще бъде от началото на алеята до местността Трай Дянко и обратно до детската площадка. На всички участници ще бъдат раздадени талони и всеки проходил определения маршрут ще участва в томбола с много награди.

Министерството на младежта и спорта и българската асоциация „Спорт за всички" организират за пореден път през октомври Световен ден на ходенето в цялата страна. Спортното събитие е част от Национална програма за физическа активност и развитие на българското население. Проявата е международна в рамките на програмата „Спорт за всеки". Имайки предвид ползата от ходенето за хора от всички възрасти, Световната асоциация спорт за всички TAFISA стартира Деня на ходенето през 1991 г.

Идеята е да се привлекат повече желаещи към системни занимания с ходене за здраве. Ходенето е предпоставка за поддържане на добра кондиция, работоспособност, дълголетие и е профилактично средство при сърдечно-съдови заболявания. Този ден има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез системно практикуване на ходенето, защото то е най-естествената форма на движение, може да се практикува навсякъде и по всяко време, не изисква финансови средства.

Денят на ходенето е възможност за всеки да прекара един приятен и забавен ден. Това ни дава шанс да започнем един нов начин на живот и да поставим началото на системни занимания със спорт и физическа активност, за да бъдем здрави, в чудесна форма и винаги в добро настроение.