Нов довеждащ водопровод ще се изгражда в Банско
Нов довеждащ водопровод ще се изгражда в Банско / Снимка: Община Банско

След като през месец септември Министерски съвет одобри предоставянето на ограничено вещно право в полза на община Банско за изграждане на обект "Довеждащ водопровод от каптажи "Караманица - 2" и "Караманица - 3" до каптаж "Усипо", вече има издадено разрешение за строежа му, който ще стартира в началото на месец ноември.

Изграждането на техническото съоръжение ще разреши проблема с недостига на питейна вода във високата зона на курорта, която се разрасна с бързи темпове през последните години.

„Изчакваме да изтекат законовите срокове за влизане в сила на издаденото разрешение за строеж, за да стартираме със строителните дейности. Финансирането на водопровода е осигурено от държавния бюджет и е на стойност 1 128 997 лева без ДДС, след подписано споразумение с МРРБ. Осъществяването на проекта ще доведе нови 17 литра/секунда за града. Изчисленото от хидроинженерите количество, необходимо за обезпечаване на нуждите от качествена питейна вода, към момента е 12 литра/секунда. Така новото съоръжение ще осигури и малък аванс за следващите години" коментира кметът на Банско Георги Икономов.