Обвиниха мъжа, превозвал бежанци
Обвиниха мъжа, превозвал бежанци / Dariknews.bg, архив

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Митко Л., на 29 г. от София. Той е обвинен, че противозаконно подпомага чужди граждани да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона като деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство и по отношение на лице, ненавършило 16-годишна възраст, както и на повече от едно лице - престъпление по чл. 281, ал.2, т.1, т.4 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 11 октомври на автомагистрала „Тракия", край Стара Загора, се движел таксиметров автомобил, марка „Дачия Логан" със софийска регистрация, управляван от обвиняемия. След подаден сигнал от полицейски служител, водачът на автомобила спрял и бил задържан от патрулиращите служители на МВР. При последвалия оглед е установено, че в таксиметровия автомобил пътували 12 лица от афганистански и пакистански произход, между които дете, ненавършило 16 години. Те влезли в България без документи за самоличност. В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествието, претърсване на лекия автомобил и др. Разпитват се свидетели и ще бъдат назначени експертизи.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо него. Предвиденото наказание по закон по повдигнатото обвинение е от 1 година до 10 години лишаване от свобода, глоба от 10 000 лева до 30 000 лева и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.