Митинг в Пловдив срещу случващото се в Крим и в Източната Украйна
Митинг в Пловдив срещу случващото се в Крим и в Източната Украйна / DarikNews.bg, Дарик Пловдив

Украинско-българско сдружение "Пловдив“ и приятели на Украйна се събират на митинг в Пловдив, който ще се проведе на 14 октомври 2016г (петък) от 18.00 часа на пл. „Съединение“. Това съобщиха от сдружението. Събитието е част от глобален световен митинг срещу руската агресия.

„Въпреки, че в момента събитията в Крим и в Източната Украйна почти не се коментират от световните медии, лансираната от Путин хибридна войната не спира нито за миг и продължава да отнема човешки животи. Повече от 30 граждански общности в различни страни се присъединиха към нашата инициатива. Каним всички да се присъединят към тази международна инициатива - #StopPutinsWarInUkraine“, пишат в декларация до медиите организаторите.

Те искат:

1. Да бъдат изведени от Украйна всички руски окупационни войски, а също да се изтегли обратно в Русия цялата военна техника и оръжия.

2. Да бъде засилена (увеличена) наблюдателната мисия на ОБСЕ и да бъде удължена нейната работа до 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата (непрекъснато), като се осигури на мисията на ОБСЕ достъп до тази част на украинско-руската граница, която в момента временно не се контролира от Украйна - защото руско-сепаратистките войски спират атаките си само тогава, когато на фронта се намират наблюдатели от ОБСЕ.

3. Да бъдат незабавно освободени гражданите на Украйна, които незаконно са задържани под арест, както на територията на Русия, така и в Крим, по политически мотиви и по незаконно повдигнати обвинения.