Съдът решава за мярката на измамниците от Дупнишка популярна каса
Съдът решава за мярката на измамниците от Дупнишка популярна каса / снимка: Кирил Кирилов

Пловдивският апелативен съд ще разгледа жалбите на Георги и Ивона Близнакови срещу определението на Окръжен съд – Пловдив, с което им беше взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Двамата бяха арестувани след мащабна полицейска операция, с участието на прокуратурата и данъчните, в качеството им съответно на управител и касиер на „Дупнишка популярна каса“.

Двамата са обвинени за това, че в периода от 29 април 2005 г. до 18 май 2016 г., в съучастие помежду си в град Дупница, без съответно разрешение, са извършвали банкови и други финансови сделки с привличане на влогове срещу лихва. От тази дейност са причинени значителни вреди на вложителите, а във финансовото дружество са постъпили значителни неправомерни доходи. За подобно престъпление се предвижда наказание от 5 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 5 000 до 10 000 лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на извършителите.

Близнаков е обвинен и за това, че в периода от 1 януари 2010 г. до 30 март 2016 г. в град Дупница, при условията на продължавано престъпление, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. За това престъпление се предвижда наказание от 3 до 8 години лишаване от свобода и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

Делото ще се гледа в зала №2 от 10:00 часа.

Апелативният съд ще разгледа жалбата и на обвиняемия Васил Т. на 41 г. срещу определението на Окръжния съд, с което му е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Гражданинът от арменски произход е обвинен в това, че на 30 септември т.г. в землището на Садово, област Пловдив, е направил опит умишлено да умъртви сънародника си Тигран Б. на 39 г. За това престъпление в Наказателния кодекс се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.