Главният финансист на община Свищов с награда за цялостен принос
Главният финансист на община Свищов с награда за цялостен принос / снимка: Пресцентър - Община Свищов

С плакет и почетна грамота "Общински финансист с цялостен принос" бе удостоен главният финансист на община Свищов Стефан Кирчев. Престижната награда бе връчена за 20 годишнината от учредяването на Националното сдружение на общините в Република България по време на официален прием в курортен комплекс Албена. Високата оценка Стефан Кирчев получава като доказан експерт с дългогодишен стаж в областта на финансите.

Кирчев работи в сферата на общинските финанси повече от 20 години. Започва като експерт и преминава през началник отдел до директор Дирекция „Финансови дейности”. Благодарение на него Община Свищов е първата, която прилага в своята бюджетна политика принципа на децентрализация, съобщиха от крайдунавския град. Под ръководството на Кирчев, през 2006 година община Свищов първа обслужва облигационния заем за обслужване от трета страна по схема на финансов лизинг. През същата година на Национална конференция на председателите на Общински съвети и кметове на общини  финансистът е удостоен с наградата „Общински финансист на 2006 г. за „Иновационни практики в общинските финанси”.  Наградата е присъдена за принос в процеса на развитие и утвърждаване на иновационни практики за общинско финансово управление.  През 2012 година Стефан Кирчев е награден от Националното сдружение на общините в Република България  с наградата „Общински финансист новатор”.

Той е и  член на постоянната комисия по финансови и икономически дейности и транспорт към Националното сдружение на общините и изразява становища и предложения до централните органи за законодателни промени и инициативи; както и по формиране на местните данъци и такси, стандарта на общинската администрация и  антикризисни мерки.

Стефан Кирчев бе поздравен от кмета на Община Свищов Генчо Генчев на нарочна среща  с медиите. Награденият финансист каза, че приема наградата  като признание за работата на цялата община, както и за нейната устойчивост.  Той благодари и на екипа, с който работи   „Ценното е, да можеш да вземаш правилните решения и да има екипност”, каза още финансист номер 1.