Съвместен концерт правят смесеният хор „Панайот Пипков” и Хорът на слепите в Ловеч
Съвместен концерт правят смесеният хор „Панайот Пипков” и Хорът на слепите в Ловеч / dariknews.archive

Съвместен концерт на Смесения професионален хор на слепите „Акад. Петко Стайнов" с диригент Петър Матев и Смесения хор „Панайот Пипков" с диригент Даниела Павлова ще се състои на 12 октомври (сряда) от 18 ч. в салона на Ловчанското читалище „Наука - 1870 г.". Публиката ще има удоволствието да се наслади на богата и разнообразна програма: църковно-славянски песнопения, произведения от български и западноевропейски автори, хорове из опери и др., поднесени с много майсторство от певците.

Концертът се посвещава на 90 години от създаването на Българския хоров съюз и 120 години от рождението на композитора Петко Стайнов

Входът е свободен.

Смесен хор „Панайот Пипков" е създаден през 1948 г. Това е любителска формация, която е продължител на хоровата традиция в Ловеч и обединява таланта и желанието на гражданите да се занимават с този вид изкуство. Формацията има богат и разнообразен репертоар, с който привлича своята публика. Има множество концерти в Ловеч и редица други градове, представя се с успех и на хорови фестивали в чужбина. Диригент на хора е Даниела Павлова, а корепетитор Валерий Хомяков.

Смесеният професионален хор на слепите е основан през 1935 г. от композитора Михаил Шекерджиев под името „Балкан", а днес (от 17 ноември 1986 г.) носи името на един от най-големите български композитори академик Петко Стайнов. В този уникален в световната практика певчески колектив работят талантливи хора с нарушено зрение, като музиката е смисъл на живота им и начин за препитание и реализиране в обществото.
Доказал своето високо художествено равнище, на 1 октомври 1948 г., с правителствен Указ, хорът е обявен за професионален, и става първият в света смесен хор от незрящи изпълнители, субсидиран от правителството.

За високите си постижения хорът е удостоен с ордените „Червено знаме на труда" и „Св. св. Кирил и Методий" I степен, със „Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Златен плакет на Българския хоров съюз, носител е на награди и отличия от фестивали и конкурси