Полицаи иззеха боеприпаси, взривни вещества и пистолет
Полицаи иззеха боеприпаси, взривни вещества и пистолет / Дарик Враца - архив

След получена информация, служители на криминална полиция при Областната дирекция на МВР в Монтана и техни колеги от Участък Чипровци извършили проверка в частен дом в с. Превала. Къщата е собственост и обитавана от Ц. Й ./47 г./.

При направеното претърсване от различни помещения на двуетажния дом са иззети две дървени кутии, съдържащи 12 капсул-детонатора, огнепроводен шнур с дължина 50 см, 4 пакета с надпис "ammonite" с общо тегло - 600 грама, 19 боеприпаси от различен калибър, 32 метални обекта с кръгла форма с вид на антични римски монети и метално парче с неправилна форма с орнаменти по него, които представляват културно-исторически ценности.

Взривното вещество е унищожено чрез контролирано взривяване в района на кариерата в село Долна Вереница от екип на СОБТ на МВР, поради невъзможност за транспортиране. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Монтана.

Служители на криминална полиция в Монтана и полицаи от Чипровци са извършили проверка и в сграда на бивш дърводелски цех в с. Превала. Сградата е обитавана от Ж. Й. /54 г./ от същото село. От складово помещение е иззет самоделен пистолет, състоящ се от устройство тип "оса" и приспособена дървена ръкохватка. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група на РУ Монтана. Срещу Ж.Й. е образувано бързо производство в РУ Монтана.