Община Добричка внесе 3 проекта за ремонт на пътища и подмяна на водопроводи пред ПРСР
Община Добричка внесе 3 проекта за ремонт на пътища и подмяна на водопроводи пред ПРСР / http://ilindenpres.bg

Три инфраструктурни проекта е внесла община Добричка по Програмата за развитие на селските райони, съобщи кметът Тошко Петков. Проект за близо 6 млн. лева предвижда основен ремонт и рехабилитация на близо 12 километра общински пътища. Ремонтните дейности са планувани от разклона на Паскалево-Овчарово към  Росеново-Божурово-Лозенец до границата с община Крушари. В този проект е включена и рехабилитация на улиците в селата Божурово и Росеново, които съвпадат с общинския път.

Пред ПРСР е внесен и проект за асфалтиране на улици в 19 населени места, с обща дължина над 7 километра, на стойност около 2 млн. лева. Третият проект е за пълна рехабилитация на водопроводната мрежа в село Плачи дол и подмяна на част от водопроводите в селата Бранище и Стефаново.

Имахме готовност да внесем още 2 инфраструктурни проекта, но на общините беше наложено ограничение да кандидатстват по ПРСР с максимум 3 проекта, обясни Петков.

Той коментира, че състоянието на общинската пътна мрежа в община Добричка, която е с дължина 204 км, е сравнително добро. Тази година за ремонтни дейности по общинските пътища са вложени над 400 000 лева - собствени и капиталови целеви средства. Ремонтни дейности са извършвани по пътищата: Черна-Житница-Тянево, Плачи дол-Бранище, Стожер-Соколник, Ведрина-Ново Ботево, Слевеево-Пчелино.

Довършителни работи е имало по пътя Карапелит-Медово-Бенковски, по пътната настилка между селата Лясково и Камен и отсечката от разклона до село Подслон. Започнал е ремонт на пътя Карапелит-Гешаново-Енево, който ще бъде довършен догодина. Общата дължина на рехабилитираните пътища е около 3.5 километра. Отделно са извършвани ремонтни дейности по улици в населените места, подчерта Тошко Петков. Той посочи, че в строителната програма на община Добричка са били заложени ремонти на над 120 обекта и всички вече са приключени.

Междувременно е започнала подготовка на строителната програма за следващата бюджетна година. Пред кметовете на селата е поставена задача да организират общи събрания на населението по места, на които да се набележат най-належащите за ремонт обекти.