Изложба с непознати произведения на Фаберже в САЩ
Изложба с непознати произведения на Фаберже в САЩ / Guliver/Getty Images

Изложбата "Неизвестният Фаберже" беше открита в Музея на руското изкуство в американския град Минеаполис, Минесота, предава Artprice. Експозицията включва 80 експоната, включително предмети, които са пряко свързани с руското императорско семейство и досега не са показвани пред широката публика.

Директорът на музея посочва, че това е втора голяма изложба на Фаберже в Минеаполис след 1983 г. Предметите в експозицията са част от частни колекции или са собственост на музеи в САЩ, Финландия и Великобритания.

Най-ценните експонати са изработените за царското семейство и великите князе предмети. Сред тях има механичен носорог, направен около 1905 г. за съпругата на император Александър Трети Мария Фьодоровна, майка на император Николай II. С голяма историческа стойност е и шезлонг от 1903 г., украсен със злато, кристали и седеф.

По време на изложбата може да се видят и повече от 20 гравюри и литографии, разказващи за историята на руското императорско семейство.

Петер Карл Фаберже е един от най-прочутите ювелири на всички времена. Той е роден в семейството на бижутер и израства в Италия, Франция, Германия и Великобритания, където получава своето образование. Негов шедьовър са великденските яйца или така наречените - яйца на Фаберже.

10 от тях той прави за цар Александър III, който всяка година, до смъртта му през 1894 г., подарявал по едно на жена си Мария Фьодоровна. След това той прави още 44 за цар Николай II, които са подарък на майка му и дъщерите му.

Източник: БГНЕС