С тържествена сесия посрещат Деня на българската община
С тържествена сесия посрещат Деня на българската община / снимка: Тина Соколова

Тържествена сесия ще отбележи Деня на българската община в Пазарджик. Заседанието започва в 11,30 часа. Очаква се на нея да присъстват и депутати от Пазарджишки избирателен район, съобщават от Общинския съвет.

Доброволци от Съвета за младежка политика ще посрещат посетителите в сградата на общинската администрация и центровете за обслужване на граждани – „Център за информация и услуги на гражданите”, „Местни данъци и такси”, “Център за гражданска регистрация на населението” и Център за обслужване на гражданите в кв. „Изток”, и ще ги закичват със значки „Община Пазарджик”.

В Държавен вестник от 12 октомври 1882 г. е публикуван първият Закон за общините и градското управление, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври. Оттогава на този ден, всяка година в България се организират различни по мащаб местни и национални инициативи.