Кмет поиска 50% от концесиите на минерални извори, камиони разбивали пътищата
Кмет поиска 50% от концесиите на минерални извори, камиони разбивали пътищата / Дарик архив

Кметът на Девин Красимир Даскалов поиска увеличение на концесионното плащане на минералните извори, което постъпва към общините от 30 на сто да се увеличи на 50 на сто. Доводите на градоначалника са, че именно тежкотоварните камиони, които прекарват палетите с минерална вода, сериозно амортизират и повреждат пътищата в района, а общините нямали пари да ги ремонтират.

„Поисках подкрепа на идеята ми за увеличение на концесионното плащане, което постъпва към общините от 30 на сто, на 50 на сто. Обясних, че това се налага поради факта, че тежкотоварните автомобили нанасят сериозни щети по пътната инфраструктура, а ремонтът и възстановяването й понякога е непосилна задача за общината“, коментира Даскалов. Тази идея, градоначалникът на Девин лансира на среща - дискусия на КРИБ и списание " Икономика " на тема " Прозрачност и ефективност на концесиите в България ", на която присъствал заедно с кмета на с. Михалково Васка Бечева.

„Получих подкрепата на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която ме увери, че ще разговаря с министъра на финансите Владислав Горанов.

Председателя на Комисията по енергийни въпроси в Народното събрание Делян Добрев, обеща от своя страна въпросът да бъде подложен на обсъждане в парламента“, добави още кмета.
Според Даскалов, ако предложението бъде прието на второ четене, допълнително акумулираните средства в общинския бюджет, ще могат да се използват за възстановяване и опазване на околната среда, за капиталови разходи, за подпомагане на болнични заведения с повече от 50 на сто общинско участие, каквато е Девинската болница, за съфинансиране на проекти по европейски фондове и програми, социални дейности и дейности свързани със спорта и културата.