Безплатни семинари за работа с робота Финч (finch roborts)
Безплатни семинари за работа с робота Финч (finch roborts) / netinfo

С поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч (finch roborts), българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането (Europe Code Week). От 15 до 23 октомври 2016 г. специалисти от обществените библиотеки в десет български града ще помогнат на децата да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глоб@лни библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Търговище и Разград, и с градската библиотека в Димитровград.

Това е нов вид робот за обучение по компютърни науки, провокиращ въображението на децата. Дизайнът и функционалността му са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране.

Предоставените пет финч робота ще бъдат демонстрирани от обучен специалист пред децата в рамките на Седмицата на програмирането. Условието е групата от деца, с която ще се работи да не надхвърля 10 на възраст от 8 до 11 години.

Габровската библиотека организира безплатни семинари за деца в дните 17 – 21 октомври след предварително записване на тел. 066 807101 или libgab@abv.bg до 14 октомври включително.

Роботите ще гостуват на тревненските деца на 19 октомври, сряда от 15.30 часа в Градска  библиотека при НЧ „Пенчо Славейков“.

Обществените библиотеки имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и на различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни умения като напр. навигиране в уеб-пространството до утрешните основни умения за кодиране и роботика.