Застудяването вече е факт, а скоро ще дойде и зимата. И пешеходци, и шофьори ще трябва да се справят с тежките зимни условия по българските пътища. Ако пешеходците трябва да помислят добре за своите обувки, то водачите трябва да имат и подходящи гуми за сезона на своя автомобил.

В Закона за движение по пътищата може да не е упоменато изрично кога трябва да се сменят летните със зимни гуми, но експертите са на мнение, че октомври е подходящ, независимо дали сме в „ретрограден Меркурий".

Вече е студено, има слана, асфалтът става хлъзгав и трябва да се сложат зимни гуми, казва собственикът на автосервиз Шанол Кадир и добавя, че ако го направите сега, няма и да ви се налага да чакате дълго.

Изборът е голям - и като качество, и като цени. Най-масовите гуми се предлагат между 89 и 200 лв.

Най-често обаче хората избират такива, струващи около 100 лв., отбелязва Шанол Кадир.

На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното

Така сметката за 4 зимни гуми е около 400 лв. Около 20 лв. пък ще ви струват смяната и балансът им.

Дълбочина на грайфера над 5 милиметра и хубава зимна шарка - за това трябва да се оглеждат купувачите. По-важно е гумата да е нова, отбелязва Кадир. Той съветва и да се сменят на около два сезона.

Специалистът препоръчва да се избягват гумите втора употреба - те са стари и не се знае какво е състоянието им.

Преди година Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизаторите на гуми поиска с промени в Закона за движение по пътищата зимните гуми да станат задължителни. Предложението все още не е прието от депутатите.