Второкласници от „Ран Босилек“ четоха приказки на децата от „Дъга“
Второкласници от „Ран Босилек“ четоха приказки на децата от „Дъга“ / Община Габрово

Учениците от втори „г“ клас на ОУ „Ран Босилек“ в Габрово четоха днес приказки на децата от подготвителна група № 5 на ОДЗ „Дъга“. Инициативата на второкласниците и техния класен ръководител Красимира Рускова „Деца четат на деца“ е част от дейностите по отбелязване на Националната седмица на четенето. Кампанията на Министерство на образованието и науката беше открита вчера и ще продължи до 14 октомври 2016 г. с разнообразни занимания в училищата и детските градини във всички областни градове на страната.

Малчуганите, които все още не познават добре буквите, имаха възможност да се потопят в света на известни приказни герои от популярни български автори. Децата внимателно и с интерес изслушаха драматизациите, а най-добрите четци от „патиланците“ декламираха стихчета и зададоха интересни гатанки от българския фолклор. Сред четящите имаше и гост от Регионално управление на образованието – госпожа Елка Пастухова, която прочете приказката „Любопитната трохичка“ от Ран Босилек.

Второкласници от Ран Босилек четоха приказки на децата от Дъга
netinfo

За своето старание и всеотдайност учениците получиха музикални поздрави и много аплодисменти от децата. На празника не липсваха лакомства и подаръци, осигурени от екипа на Центъра за работа с доброволци към Община Габрово. Малките палавници получиха забавна книжка „Бърборино“ и ръчно изработени пеперуди от картон, а каките и батковците – комплект тефтерче с молив.

Седмицата на четенето за насърчаване и повишаване на грамотността е с акцент върху две тематични линии – 130-годишнината на Ран Босилек и 150-годишнината на Петко Славейков, а основната водеща тема е езикът и общуването с книгата. Целта е да се провокира интересът както на децата, така и на родителите към хубавата книга.

Детската книга е онова съкровище, което грабва деца и ги откъсва от света, давайки възможност на въображението и мечтите им да се развихрят до безкраен предел. Тя е онази магическа кутия, от която излизат невиждани светове, случки, същества и предмети. Тя е онова богатство,  което никога не остарява и не свършва, и винаги може да бъде използвано отново и отново.