Няма нарушения в конструкцията на блока в Сердика, евакуиран заради пукнатини
Няма нарушения в конструкцията на блока в Сердика, евакуиран заради пукнатини / БГНЕС, архив
Няма нарушения в конструкцията на блока в "Сердика"
90396
Няма нарушения в конструкцията на блока в "Сердика"
Няма нарушения в конструкцията на блока в "Сердика"
  • Няма нарушения в конструкцията на блока в "Сердика"
  • Няма нарушения в конструкцията на блока в "Сердика"

Няма опасност за обитателите на блока в столичния квартал "Сердика", който беше евакуиран снощи след сигнал за пукнатина в носеща стена. Това заяви пред Дарик шефът на дирекция "Контрол по строителството" арх. Влади Калинов.

Огледът на сградата показал, че няма нарушения в конструкцията. Малките пукнатини по фасадата не създават реална опасност за блока и не са следствие от ремонтни дейности.

Архитект: Няма опасност за живота на хората от евакуирания блок в София

Днес се извърши цялостна проверка и оценка на състоянието на блока, който вчера беше евакуиран след сигнал за напукани стени и прозорци. Арх. Влади Калинов е категоричен, че няма връзка между ремонта в един от апартаментите на 16-етажния блок и пукнатините по фасадата. Няма и опасност за жителите на блока.

Той поясни, че има спукани плочки в един от апартаментите, но причината за това е неправилен монтаж. "Спукани плочки, които са поставени като подова настилка в дневната. Причината да се вдигнат тези плочки е неправилен монтаж. Правени са без фуги, запънати са в стените и от появилото се напрежение са се вдигнали в средата. Това е ситуация, която се среща не за пръв път", заяви той.

"Аз при огледа видях пукнатини по самата сграда. Затова в момента колегите, които правят огледи, ще наложат констативна експертиза, която да установи състоянието на блока и да предпише какво да се прави по натам. Но по принцип, това, което се случи вчера, няма нищо общо с действията, които предприемаме сега", обясни арх. Калинов.

Евакуираха за кратко обитатели на блок в София заради сигнал за напукана стена

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък препоръча обитателите на блока да се възползват от националната програмата за саниране. "Заедно с тази финансова възможност и с усилията на собствениците може да се подобри състоянието на сградата", поясни столичният кмет.

Предстои да бъде издаден технически паспорт на сградата.