Конституционни промени в Унгария
Конституционни промени в Унгария / Guliver/Getty Images
Конституционни промени в Унгария
90392
Конституционни промени в Унгария
Конституционни промени в Унгария
  • Конституционни промени в Унгария
  • Конституционни промени в Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан внесе в парламента предложение за промени в Конституцията, съгласно които други държави няма да имат право да решават в Унгария да бъдат настанявани мигранти. От днес парламентарните групи започнаха обсъждане на предложението и се очаква до две или три седмици Конституцията на страната да бъде променена. Това заяви пред „Дарик"  представителят на българското национално малцинство в унгарския парламент Симеон Варга.  По този начин Виктор Орбан ще узакони волята на унгарците, изразена на референдума от 2 октомври. Политиката на Орбан се харесва от унгарците и повечето от тях я смятат за правилна, посочи още Симеон Варга.

95% от участвалите в референдума в Унгария казаха "не", вотът обаче е невалиден

На референдума на 2 октомври  унгарците отхвърлиха мигрантските квоти. 98%  от участвалите в допитването са против настаняването на бежанци по решение на Брюксел, без съгласието на националния парламент в Будапеща. Тъй като избирателната активност от 42,58% не надхвърли изисквания минимум от 50%  pеферендумът бе обявен за невалиден. Още тогава Виктор Орбан обяви, че волята на унгарците ще бъде уважена и затова ще инициира промени в Конституцията. Седмица по-късно предложението вече е факт и депутатите започват обсъждането му, посочи Симеон Варга.

„Референдумът не стигна чак 50%, но повечето от 3 милиона и 326 хиляди избиратели си казаха мнението, че не искат мигранти тук в Унгария и по този повод министър-председателят Орбан даде на Унгарския парламент едно заявление, че ще променят конституцията на Унгария - от други държави да нямат право да изпращат мигранти в Унгария. Виктор Орбан даде това заявление вчера, така че сега започнаха разговорите между парламентарните групи как точно да се промени конституцията. И мисля, че до 2-3 седмици най-много ще се приеме конституцията в Унгарския парламент".

Подготвя се европейски референдум за мигрантите

Политиката на Виктор Орбан се харесва от унгарците и повечето от тях я смятат за правилна, посочи още Варга.

„Той е националист, който държи на Унгария. Неговата работа не се подкрепя от другите държави, защото държи на националността и на унгарщината. Тук в Унгария се приема много добре. Разговарям с много приятели от България и от другите чужди страни и те също казват, че тази стъпка е правилна - да си остане една държава като национална държава".

След изграждането на огради по границата, много малко мигранти успяват да влязат в Унгария. Тези, които вече са на унгарска територия не съдзават проблеми, те са в центрове извън Будапеща и не се виждат по улиците,  посочи българският представител в унгарския парламент.