Турчин, украинец и иракчанки са предложенията за тазгодишната награда Сахаров
Турчин, украинец и иракчанки са предложенията за тазгодишната награда Сахаров / Pixabay

Бившият главен редактор на турския вестник "Джумхуриет" Чан Дюндар, представителят на кримските татари Мустафа Джемилев и язидите Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в "Ислямска държава", бяха предложени от Европейския парламент за тазгодишен носител на наградата "Сахаров", съобщи институцията.

Едуард Сноудън и Борис Немцов са сред претендентите за наградата „Сахаров"

Носителят на наградата ще бъде определен на 27 октомври. Дюндар бе задържан миналата година, след като вестникът му представи разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Дюндар бе номиниран за наградата от групите в ЕП на Зелените, "Европа на свободата и пряката демокрация" и Европейската обединена левица.

Мустафа Джемилев е депутат в парламента на Украйна, бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент от времената на СССР. В продължение на 50 години той защитава правата на човека и на малцинствата. Още като бебе Джемилев е изселен заедно със семейството си и с всички кримски татари в Централна Азия. Той получава възможност да се завърне по родните си места едва 45 години по-късно, но след анексирането на Крим от Русия отново е лишен от правото на достъп. Джемилев е предложен за наградата от Европейската народна партия и Европейските реформатори и консерватори.

Надя Мурад и Ламия Башар са от иракско село, което през лятото на 2014 г. бе завладяно от "Ислямска държава". Двете стават част от хилядите жени язиди, взети в плен от терористите и превърнати в сексуални робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу язидите. Тяхната номинация е издигната от социалистите и либералите в ЕП.

ЕС присъди наградата "Сахаров" на Малaлa Юсуфзай

С днешното решение от надпреварата отпада застъпник на правата на уйгурското малцинство в Китай, предложен от българския евродепутат Илхан Кючюк (АЛДЕ) и още 42 негови колеги.

Наградата "Сахаров", учредена през 1988 г., почита усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи. Комисиите на ЕП по външни работи и развитие определят трима финалисти, а след това председателите на политическите групи избират носителя на отличието.

Източник: БТА