Разработваме IT продукти заедно с Индия
Разработваме IT продукти заедно с Индия / live.varna.bg

Форум, организиран от Индийско-българската бизнес камара, откри кметът на Варна Иван Портних.

„Приветствам и подкрепям всяка инициатива, която дава шанс за ползотворни контакти с варненския бизнес. Вярвам, че поставяме начало на активно сътрудничество с Индия във всички сфери на обществено-икономическия живот. Първите стъпки вече са направени - само преди дни приключи Фестивалът на индийската култура, който се проведе за втора година в Икономическия университет", каза кметът.

Портних припомни, че Община Варна също организира бизнес срещи, които се радват на голям интерес - последната бе Международният форум на крайбрежните градове, с представители на 6 държави.

В края на октомври пък предстои второ издание на морски бизнес форум в побратимения на Варна град Дордрехт, в който ще се включат повече от 25 варненски компании. Това е доказателство, че този модел на сътрудничество между община, браншови организации и бизнес, е продуктивен, допълни Иван Портних.

Приветствия към участниците във форума отправиха посланикът на Индия - Раджеш Кумар Сачдева, председателят на Индийско-българската бизнес камара (ИББК )Борислав Боянов, областният управител Стоян Пасев. Стана ясно, че камарата, учредена в началото на годината, вече има сключено споразумение с Индийската промишлена камара, в която има над 450 000 корпоративни членове.

По време на срещата бе направена презентация на платформата „Направи в Индия", инициирана от индийското правителство за привличане на преки чуждестранни инвестиции в страната. Представени бяха и примери за успешно реализирани български проекти - смесено предприятие за опаковане на течен битум край Мумбай, както и мащабен инвестиционен проект за внедряване на български интернет технологии.

В процес на реализация е и джоинт-венчър между фирми от двете страни за разработка на IT продукти. Пазарът за чуждата страна е отворен за сътрудничество в сферите туризъм, търговия, шипинг, фармация, строителство, електроника, софтуер, селскостопански продукти, поясни посланик Сачдева.

Варна е важен пристанищен, търговски и морски център, който впечатлява с културни и природни забележителности. Искам да получите по-добра осведоменост за възможностите за бизнес в нашата страна и вярвам, че този форум ще доведе до развитие на двустранни бизнес отношения, обърна се към участниците в срещата дипломатът.