Учени се включват в общински проекти за Варна
Учени се включват в общински проекти за Варна / Live.varna.bg

„Разчитаме на научния потенциал на Варна и активно работим с експертите от Центъра по хидро- и аеродинамика, защото вярваме, че това е начинът за промяна! Сътрудничеството между общината, бизнеса, научноизследователските институти и университетите е важно, защото съм сигурен, че това е ключов момент за привличане на инвестиции и развитие на нашия град".

Това заяви кметът на Варна Иван Портних по време на юбилейна научна конференция, посветена на 40 г. от основаването на центъра. Като пример за доброто взаимодействие между Община Варна и Центъра по по хидро- и аеродинамика той даде два големи инфраструктурни проекта, на обща стойност около 12 млн. лв., които са поверени за проектиране на учените от Центъра. Това са рибарското пристанище край Аспарухово и  мостикът край рибарския плаж. Пристанището вече е с готов технически проект, който предстои да бъде внесен в Министерството на земеделието и храните за европейско финансиране. За изграждане на мостика средства ще бъдат заложени в общинския бюджет, а реализацията трябва да започне в началото на 2017 г.

По повод годишнината на научното звено кметът Иван Портних връчи почетен плакет на проф. д-р Румен Кишев - ръководител на Центъра по хидро- и аеродинамика към Института по металознание, съоръжения и технологии „Ак. А. Балевски“ към БАН. Поздравления към участниците в конференцията отправиха областният управител Стоян Пасев, представители на висши учебни заведения и институти от България, Германия, Русия и Украйна.

Центърът по хидро- и аеродинамика е национален научноизследователски център за фундаментални и приложни изследвания, предназначени за решаване на научни и практически задачи в областта на корабната хидродинамика, аеродинамиката, водния транспорт, океанското и бреговото инженерство, екологията, националната сигурност и отбраната.