КЗП се захваща със споделената икономика и онлайн търговията
КЗП се захваща със споделената икономика и онлайн търговията / Sofia Photo Agency, архив

Три основни задачи стоят пред Комисията за защита на потребителите (КЗП) - отношенията търговец-потребител, съотношения между превенция и санкции, както и споделената икономика, и онлайн търговията. Това каза председателят на Комисията Димитър Маргаритов.

Вицепремиерът Меглена Кунева посочи, че за нея защитата на потребителите или политиката за потребителите е едно от най-силните доказателства защо ЕС има смисъл и как могат да се преведат големите му идеи на всекидневен език.

Маргаритов отбеляза, че предстои реализирането на проект, чрез който от КЗП ще насочат вниманието си към търговците, които са приемани поначало като лошите "играчи". Ще има програми и кампании, насочени към средните и малките фирми, в които да им се представя информация за техните задължения по отношение на Закона за защита на потребителите.

Друг проблем според него е съотношение между санкция и превенция. Маргаритов отбеляза, че работейки активно в тази посока, през последната година и половина получават първите резултати - с 10% намаляват нарушенията, въпреки че не намалява контролната дейност.

Третата посока на работа са т.нар. предизвикателства на времето, в което ще живеем - споделената икономика и онлайн търговията. Според Маргаритов решаването на този вид взаимоотношения няма да стане по пътя на забраните.

Източник: БТА