Пловдив подкрепя борбата срещу трафика с „Поход за свободата“
Пловдив подкрепя борбата срещу трафика с „Поход за свободата“ / Guliver/Getty Images

„Поход за свободата“ ще се проведе в Пловдив в навечерието на 18-ти октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора. Инициативата се организира от местната комисия  за борба с трафика на хора, Български Червен кръст и фондация „Кампания А21“.

Походът в града под тепетата ще започне днес в 11 часа и ще продължи около два часа. Целта е всеки един от участниците в шествието да извърви определено разстояние мълчаливо, в колона по един, като техните крачки ще бъдат символ на съзнателния избор към свобода, помощ и подкрепа за тези, които се намират в ситуация на подчиненост или експлоатация.

На шатра, разположена на пл. „Централен”, ще бъдат раздавани тениски за участниците, както и информационни материали, свързани с трафик на хора.

Маршрутът на похода ще бъде в посока от пл. „Централен“ по улица ул. „Княз Александър I Батенберг“ до Римския стадион и обратно. На финала към небето ще полетят разноцветни балони.

Изявата е с международен характер, като към нея ще се присъединят над 200 локации от целия свят в около 28 страни.

В Пловдив подобно събитие и с такава насоченост се провежда за първи път, подчерта секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Таня Иванова.