Десет общини са победители в първото издание на конкурс „ЕКООБЩИНА 2016
Десет общини са победители в първото издание на конкурс „ЕКООБЩИНА 2016 / netinfo

На специална церемония, в к.к. „Албена" бяха наградени победителите в конкурс „ЕКООБЩИНА" 2016. Това е първото издание на инициативата, която се организира от Френското посолство. Официални гости на събитието бяха Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, както и Ивелина Василева, министър на околната среда и водите.

В конкурса участие взеха над 30 общини, които подадоха 48 кандидатури в четирите категории „Устойчиво управление на водите", „Устойчиво управление на отпадъците", „Енергийна ефективност на сградите" и „Устойчива мобилност".

Общините, класирани на първо място в четирите категории са, както следва:

Категория „Устойчиво управление на водите"

Община Годеч - победител в категорията с население под 10 000 жители
Община Габрово - победител в категорията с население над 10 000 жители

Категория „Устойчиво управление на отпадъците"

Община Каспичан - победител в категорията с население под 10 000 жители
Община Търговище - победител в категорията с население над 10 000 жители

Категория „Енергийна ефективност на сградите"

Община Брацигово - победител в категорията с население под 10 000 жители
Община Златоград - победител в категорията с население над 10 000 жители

Категория „Устойчива мобилност"

Община Бобов дол и община Сливница - поделят първото място в категорията с население под 10 000 жители
Община Велинград и община Костенец - поделят първото място в категорията с население над 10 000 жители

Тези общини бяха оценени от независимо жури от експерти за добрите практики и постиженията си в четирите области. Те се отличиха с добре планирани политики за следващите няколко години и иновативност в осъществените общински проекти.

Домакин на церемонията бе Доминик Вааг, първи съветник и временно управляващ Посолството на Франция в България. Тя изрази признателността си към министрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите за подкрепата на първото издание на конкурса. Г-жа Вааг благодари и на корпоративните партньори Рено Нисан България, Шнайдер Електрик България, Веолия България, Сен-Гобен България, които финансираха осъществяването му.

„В търсене на отговор на въпросите как да направим живота в градовете по-приятен и по-устойчив, конкурсът „ЕКООБЩИНА" позволи на българските и френските общини да осъществят обмен на опит в четирите конкурсни области. Едновременно с това се показа как едно добре управлявано партньорство с частните компании позволява на общините да постигат икономии, като в същото време подобряват услугите за населението", каза г-жа Вааг в приветствието си към гостите на събитието. Тя допълни още, че благодарение на успеха на тазгодишното издание на конкурса, Френското посолство ще продължи инициативата и през 2017 г.

Министър Лиляна Павлова поздрави всички общини, които подадоха документи и по този начин се включиха в конкурса „ЕКООБЩИНА". „Благодаря на Френското посолство за осъществяването на инициативата. Тази година в нея бяха подадени 48 кандидатури. Иска ми се и съм убедена, че в следващото издание на конкурса ще участват много повече общини, тъй като има много добри проекти, които общините осъществяват и които облагородяват градовете ни", завърши тя.

„Радвам се, че можем да поздравим всички участници в състезанието и всички спечелили титлата „ЕКООБЩИНА", защото това са вестителите на всички вас, които прилагате по места модерната политика, насочена към осъзнаването на важността от осигуряване на здравословна среда и чистота в населените места, поддържането на добро качество на питейната вода и управлението на отпадъците", каза министър Ивелина Василева в обръщението си към представителите на общините.

Лауреатите на конкурса получават специални награди - четиридневно учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, осигурени от министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят добри двустранни отношения.

Едновременно с това корпоративните партньори на „ЕКООБЩИНА" също дадоха награди в четирите категории. Победителите в категорията „Устойчиво управление на водите" ще направят учебно посещение в страна от Източна Европа, осигурено от Веолия България.

Спечелилите първо място в категорията „Устойчиво управление на отпадъците" ще получат одит на управлението на отпадъците, осъществявано от общината, отново от Веолия България. Общините с най-добри практики в областта на „Енергийната ефективност на сградите" печелят реновация на чешма в общината, осигурена от Сен-Гобен България и енергиен одит на общинска сграда, предоставен от Шнайдер Електрик България.

Победителите в категорията „Устойчива мобилност" ще получат електрически автомобил за половин месец от Рено Нисан България.

За конкурса „ЕКООБЩИНА"

Конкурсът „ЕКООБЩИНА" се организира от Френското посолство в България. Поводът за него е стратегията „Европа 2020" и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите". Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво - от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности, за което отговорност носят местните власти. Конкурсът е отворен за участието на всички български общини. Като част от „ЕКООБЩИНА", те участваха в четирите семинара, по един за всяка една от категориите - „Устойчиво управление на водите", „Устойчиво управление на отпадъците", „Енергийна ефективност на сградите" и „Устойчива мобилност". Гост-лектори на тези събития бяха специалисти от Париж, Лориан, Нант, Анже Лоара, Рюел-Малмезон и Мец, които представиха, предложени от тях решения за проблемни въпроси, но и получиха идеи от българските общини. Семинарите се превърнаха във френско-български източник на взаимно обогатяване и обмен на опит. Повече информация за конкурса можете да намерите като проследите линка www.ecoobchtina.bg.