100 социално слаби от община Тервел ще получават топъл обяд
100 социално слаби от община Тервел ще получават топъл обяд / netinfo

Нуждаещите се от подпомагане от Община Тервел ще получават и тази зима безплатен топъл обяд през всеки работен ден в периода от ноември т.г. до април на следващата година, съобщават от общината. От социалната услуга ще се възползват 100 души – възрастни и деца от различни населени места в общината.

Те ще получават и допълнителна подкрепа под формата на консултиране и съдействие за възможността да ползват социални и публични услуги, предоставяни от Община Тервел, нейните звена и партньори. Общината ще доставя хранителни продукти за приготвяне на обяда от доставчици, на които по законосъобразен начин е възложена поръчката и ще извършва кулинарната обработка на продуктите в кухненските блокове. Сготвената храна ще се пакетира и разнася със специализирани транспортни средства на общината. Потребителите ще бъдат посещавани от специалисти от Община Тервел, които ще им предоставят съпътстващи услуги – консултиране и съдействие.

Финансирането е по одобрен общински проект по Оперативна програма „Храни”.

Освен безплатната за нуждаещите се услуга „топъл обяд”, Община Тервел предлага услугата „Домашен патронаж”, който има три филиала – в гр.Тервел и в селата Коларци и Нова Камена.Обхванати са повече от 240 възрастни хора, които заплащат месечна такса от 40 лева. Общината дофинансира приготвянето и разноса на храната. Двата филиала в селата Коларци и Нова Камена приготвят храна и за детските и учебните заведения в районите си.