Туристи от Кюстендил по красивите била на Завалска и Руй планина
Туристи от Кюстендил по красивите била на Завалска и Руй планина / netinfo

Събудили се рано, рано сутринта, туристите от ТД „Осогово" град Кюстендил този път се отправиха към предизвикателството между красивите била на Завалска и Руй планина. Първата отбивка бе мегалитния уникаленстаринен храм-кладенец-телескоп при село Гърло. Започваше новото ни приключение, което се оказа доста по-красиво и екстремно от предишните.

Туристи от Кюстендил по красивите била на Завалска и Руй планина
netinfo

Древният кладенец при село Старо Гърло е съоръжение с висока сложност за построяване. Ние, хората от ХХІ век, само можем да се удивляваме на знанията и опита на древните архитекти строители. С прост строителен материал - камък, те са съградили това уникално, сложно съоръжение, без да използват никакво спояващо вещество, без вар или хоросан. Кладенецът е открит през 70-те години на ХХ век, от археолог Димитрина Митова - Джонова. Според откривателката такъв тип строежи не са типични за тракийската култура. Тя свързва кладенеца с културата „Нураги". Археолозите смятат, че е от 12 в.пр.н.е. или от преди 32 века. Ако е вярно, значи храма е най-стария градеж в Европа. Запазен е идеално, като че ли е строен наскоро.Целият район около старата част на село Гърло е уникален, като природна красота и исторически артефакти. Намалка площ има - некрополи, укрепления, римска вила, църквата, римска баня, праисторическо селище, храма,римски път. Намирани са парчета керамика, датирани към къснобронзовата епоха. Предполага се, че на самият връх е имало светилище, свързан с култа към слънцето.

Туристи от Кюстендил по красивите била на Завалска и Руй планина
netinfo


След като се насладихме на всичките тези уникати се отправихме към Ябланишкото ждрело при село Банкя. РекаЯбланица е сътворила един удивителен пролом с множество водопади, прагове, еврозионни котли, изворчета,пещери, спиращи дъха скални стени и кули. Забележително е съчетанието на вода, скали и растителност. Самона няколко квадратни метра се срещат десетки дървесни, храстови и тревни видове. Това ждрело ни плени още в началото му и категорично е по-красивото от Трънското, но да не забравяме, че това е природа, а тя не може дасе сравнява и да се каже кое е по-хубаво от другото.

Туристи от Кюстендил по красивите била на Завалска и Руй планина
netinfo

Над Зелени вир ждрелото се стеснява и пътеката става наистина екстремна - почти изцяло е изградена от мостчета над реката и стръмни стълби. По изгнилите дъски на мостчетата навеждат на мрачни мисли - какво ли ще се случи, ако някоя не издържи тежестта на човек, а шума на бушуващите води не носи успокоение. Пътеката се превръща в низ от мостчета, стълби и парапети до скалите.На места е трудно за преминаване, но уникалните гледки възнаграждават за усилията да се стигне до това девствено кътче. След кратка почивка ни чакаше още 3 часов преход до хижа Руй, където беше и нощувката ни. Вуютната хижа, чудесното гостоприемство, под звуците на китарата оставихме душата на воля да препуска в магията наоколо.
Кулминацията за следващият ни ден бе изкачването на връх Руй, издигащ се на 1706 метра. Той е най - високата точка на едноименната планина и има величествен пирамидален вид. Склоновете на Руй са голи и тревисти. Върха е с две коти. Български и сръбски връх Руй, заобиколен от три гранични пирамиди.Изкачването му е трудно, но от върха са откриват чудни гледки към България и Сърбия. Виждат се страховитите скали в района на ждрело нарека Ерма в Сърбия. От тук при ясно време се открива чудесна гледка към Гребен планина и Влашка планина, Рила, Осогово, планините на Краището, западните дялове на Балкана и планините в Сърбия със скалните венци над Погановското ждрело.

Туристи от Кюстендил по красивите била на Завалска и Руй планина
netinfo


След кратка почивка и красиви панорамни снимки, слязохме от планината и се отправихме към скалната църква„Св. Петка", която е естествена пещера и се намира на малко възвишение над извора Ралча в град Трън.Църквата е възстановена и сред местното население е запазено предание, че самата Света Петка (Параскева) -Българска се е укривала тук, гонена от потерия неверниците. Ексурзоводката ни разказа, че когато светицата се скрила в пещерата, запалила огън, замесила и опекла питка, но в това време преследвачите наближили и св.Петка избягала през процеп в пещерата. Стъпката и ръката ѝ се отпечатали в скалата. Когато преследвачите ѝ намерили питката и се опитват да отчупят от нея, тя се вкаменила. Сега вкаменената питка е обект на почитание.Върху нея поклонниците поставят пари и палят свещи в средата ѝ.

Туристи от Кюстендил по красивите била на Завалска и Руй планина
netinfo


В пещерата се стичат капки вода, които се събират в панички. Тази вода се възприема като светена - Света вода и хората си мият очите с нея. Болни хора преспиват в църквата с надеждата да получат изцеление.
След покоя на това магическо място ни предстоеше живописна разходка към Трънското ждрело.Той е природен феномен, формирал се в продължение на милиони години. Водата на река Ерма бавно е отмивала варовика и в резултат са се образували два скални масива от двете страни на реката, чиято височина е повече от 100 метра.
Завършек на чудесната екскурзия бе Парамунското ханче с чудесните вкусни специалитети.

„Колкото повече преминаваш по тези пътища, толкова повече осъзнаваш, че България има едни от най-красивите кътчета и, че те трябва да се запазят - сподели Силвия Михова - секретар на ТД „Осогово" гр. Кюстендил.

Туристи от Кюстендил по красивите била на Завалска и Руй планина
netinfo