В Габрово бе открита Национална седмица на четенето
В Габрово бе открита Национална седмица на четенето / Darikradio.bg

Националната седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката, беше открита в Габрово. В Ритуалната зала на габровската Община беше организирано пъстро тържество с участието на деца и възрастни. Малчугани от детските градини демонстрираха свои таланти пред публика, дефилираха и като приказни герои.

Именити възрастни – кметът Таня Христова, областният управител Николай Сираков, депутатът Цветомир Михов, директорът на библиотеката Савина Цонева, журналистите Тихомир Църов и Велина Махлебашиева, четоха текстове от различни автори, сред които беше и Ран Босилек, чиято 130-годишнина чествахме наскоро.

Седмицата на четенето за насърчаване и повишаване на грамотността беше открита вчера и във всички училища с различни събития – състезания, публични четения, четения на родители. Акцентът през тази седмица е посветен на две тематични линии – 130-годишнината на Ран Басилек и 150-годишнината на Петко Славейков, а основната водеща тема е езикът и общуването с книгата.

Целта е да се провокира интересът както на децата, така и на родителите към хубавата книга. Събития- та, посветени на четенето, продължават в училищата до края на седмицата.

Източник: вестник "100 вести"