Децата по селата масово с развалени зъби
Децата по селата масово с развалени зъби / Dariknews.bg

Масово децата по селата са с развалени зъби, сигнализира стоматологът д-р Димчо Димов.

Зъболякарят има камион, преустроен в мобилен кабинет, и обикаля селата из Шуменско, за да преглежда децата в труднодостъпните райони.

Няма дете без болен зъб, казва доктор и обяснява, че е виждал деца, чиито зъби всички са развалени.

Наблюденията му се отнасят за селските райони, където населението е предимно от малцинствата.

Те се хранят с каквото има падне - снаксове, чипсове, вафли, което направо им съсипва зъбите, обяснява д-р Димов. Той допълва, че около 8-9-годишна възраст има деца с тотално поразени зъби - кариеси и последствията му.

Въпреки че зъбите в тази възраст са млечни, е много опасно, казва зъболекарят. Не се ли обърне внимание на млечния зъб, трябва да се извади и това има опасни последици. Той има функция да стимулира появата на нови зъби и да пази мястото им.

Ако се наложи да се извади млечен зъб, тогава се променя всичко в съзъбието на детето. Стават с криви зъби, както и с обратни захапки, предупреждава д-р Димов.

От две години той посещава селата и се грижи за зъбите на малчуганите. Средствата за лечението им се поемат от здравната каса.

В някой села 40% от децата вече са със здрави зъби, казва той и допълва, че за съжаление има деца с по 10 пломби.

Стоматологът смятам, че това, което се дава за лечение на зъбите на децата и възрастни от здравната каса, е достатъчно, ако всяка година се ходи на преглед.

Друг начин да се предпазят зъбите е да се мият. Два пъти дневно, няма значение каква е пастата, може и без нея - но трябва да се мият, съветва д-р Димчо Димов.