Омбудсманът иска незабавно закриване на интерната в село Драгоданово
Омбудсманът иска незабавно закриване на интерната в село Драгоданово / БГНЕС
Омбудсманът иска незабавно закриване на интерната в село Драгоданово
90361
Омбудсманът иска незабавно закриване на интерната в село Драгоданово
Омбудсманът иска незабавно закриване на интерната в село Драгоданово
  • Омбудсманът иска незабавно закриване на интерната в село Драгоданово
  • Омбудсманът иска незабавно закриване на интерната в село Драгоданово

Незабавно закриване на интерната в село Драгоданово и подобряване на условията, в които живеят децата в останалите интернати, докато влезе в сила реформата в детското правосъдие - това поиска националният омбудсман Мая Манолова по време на инициираната от нея дискусия за промените в закона за борба с противообществените прояви на децата. Манолова предложи изработването на национален план за закриване на социалните и възпитателните интернати, който да ускори реформата. От неправителствения сектор изразиха опасения, че промяната може да се ограничи до преместването на децата от една сграда в друга, без да им се помогне ефективно. В дискусията се включиха представители на министерствата на правосъдието, образованието и вътрешните работи, но отсъстваше представител на социалното министерство.

Реформата в детското правосъдие предвижда закриване на сегашните интернати и изграждане на нови възпитателни центрове, където децата ще имат повече пространство и ще бъдат обгрижвани адекватно. Това трябва да се случи за една година и ще засегне малко над 200 деца, живеещи в интернат, заради извършено нарушение на обществения ред. Сред тях са децата от интерната в Драгоданово, които продължават да живеят в мизерия, констатира омбудсманът Мая Манолова след посещението си отпреди няколко дни.

"Има нов случай на сексуално насилие, има нови момичета, които припечелват от секс услуги в района по 5 лв. Има нови деца, които са току-що настанени за много тежки престъпления - за това, че са бягали от вкъщи, за това, че са скитали, просили, крали. Поради тези причини те ще прекарат неизвестно колко време в този интернат", посочи Манолова.

Според новия закон децата, нарушили закона, ще бъдат настанявани във възпитателен център, само в краен случай. Проблем според неправителствените организации е, дали новите центрове ще останат в същите сгради, и дали животът на децата ще се промени, при положение, че на много места има изградена мрежа от педофили и сводници.

"Отново се концентрираме върху СПИ и върху центровете за възпитателен надзор. Разбираемо е. Но преди това би трябвало да се развият един набор от услуги, които да направят така, че децата да не влизат, а тези които ще бъдат освободени, да бъдат подкрепени ", заяви Нели Петрова от Института за социални дейности и практики допълни.

Според наблюденията на УНИЦЕФ около 80 процента от децата, настанени в интернати, идват от системата за закрила на детето.