Отиде си бащата на полското кино и съвестта на полския народ
Отиде си бащата на полското кино и съвестта на полския народ / БГНЕС

Полша скърби във връзка с кончината на режисьора Анджей Вайда, считан за "бащата на полското кино" и за "съвестта на полския народ". Знаменитият творец почина в неделя вечерта на 90-годишна възраст, припомня ТАСС.

Кончината на режисьора е главната тема на всички полски медии, а в социалните мрежи активно се обсъжда неговия огромен принос в полската култура.

"Отиде си един велик човек, патриот, поляк и режисьор, заяви Лех Валенса,носител на Нобелова награда за мир, бивш президент на Полша и лидер на профсъюза "Солидарност".

Валенса припомни, че Вайда е отделял голямо място в творчеството си на историческите и патриотичните теми. "За мен той винаги е бил един велик учител по патриотизъм. Ние се учехме от неговите филми, поради тази причина ни е толкова близък!", изтъкна Валенса.

Отиде си "бащата на полското кино" и "съвестта на полския народ"
netinfo
"Не съм срещал режисьор, който умее така да работи с актьорите", отбеляза известният актьор Даниел Олбрихски, който е играл в 13 филма на Вайда. По неговите думи той бил "суров критик", който бързо загатвал, с едно изражение, какво трябва да поправи в работата си снимачният екип. Олбрихски изказа мнението, че приносът на Вайда в полската култура е съпоставим с наследството, оставено от Адам Мицкевич.

Анджей Вайда ще бъде погребан в Краков в Салваторското гробище, където почиват в мир неговите родственици. Церемонията ще бъде в тесен семеен кръг. Точната дата на погребението все още не е обявена. Заупокойната служба ще се състои в църквата "Света Анна".

Източник: БТА