Фандъкова потвърди, че има подозрения за сексуално насилие върху едно от избягалите деца
Фандъкова потвърди, че има подозрения за сексуално насилие върху едно от избягалите деца / БГНЕС, архив

Изчезналите деца от дома в столичния квартал „Люлин", които впоследствие бяха намерени, са избягали от училището, което посещават, а не от центъра за настаняване. Това показва проверката на Столична община. Кметът на София Йорданка Фандъкова потвърди, че има подозрения за сексуално насилие върху едно от избягалите момичета. Именно то е постъпило в дома преди две седмици.

Едно от изчезналите деца в "Люлин" може да е било насилено, има задържан

"Децата не са изчезнали от дома, а са избягали от училищата, които посещават. Сутринта те са били заведени до училище от служители така, както са правилата на дома. Те са в две различни училища. На обяд, когато не са се прибрали с другите деца от центъра, колегите са се обадили на полицията, за да може да започне издирването им", каза кметът.

Тя обясни още, че едното от момичета е ново, то е от около две седмици в дома и е било изпратено от социалните.

Откриха трите изчезнали деца в София

"Очевидно трите деца са имали предварителна уговорка за това бягство. Това, което ме притеснява, е момичето, за което се прави разследване за евентуално посегателство. Тя досега не е ходила на училище, записана е скоро и вместо да бъде в 7-ми клас, ще посещава 5-ти клас. С това момиче ще трябват специални усилия и целенасочена работа. Тя доскоро е живяла с майка й, която е заминала в чужбина, за да работи", допълни Фандъкова.