Кметът поздрави служителите в Държавния архив в Сливен
Кметът поздрави служителите в Държавния архив в Сливен / община Сливен

Кметът Стефан Радев поздрави служителите в Държавния архив в Сливен по повод професионалния празник на българските архивисти - 10 октомври

Ден на отворените врати се състоя в Държавен архив - Сливен днес. Събитието е част от проявата, организирана от Държавна агенция "Архиви" в цялата страна, във връзка с отбелязването на 65-годишнина от създаването на държавни архиви в България.

Гост на проявата бе Валя Радева, секретар на община Сливен. Тя поднесе поздравителния адрес от кмета Стефан Радев до служителите по повод годишнината и професионалния празник.

„На Вас дължим опазването и съхранението на документалното богатство в област Сливен и бъдете сигурни, че сме Ви признателни за това! Зная, че не е лесно това, което правите, но необходимостта от труда Ви доказва, че усилията си струват. Пожелавам Ви да бъдете живи и здрави, удовлетворени и горди с всекидневната си работа, от която имат нужда институции и граждани!", се казва в поздравителния адрес.

Гости на събитието бяха областният управител на Сливен Татяна Петкова, ръководители на музей и библиотеки в града, историци, ученици. Петкова изтъкна, че дейността на Архива е ценна, защото е мост между миналото и настоящето.
Ваня Койчева - началник на отдел в Държавния архив в Сливен, поздрави гостите и обяви инициативата „Читател на 2015 година". С отличието беше удостоен историкът Васил Дечев. Като читател, с най-много посещения през годината, той получи грамота и два тома на „Архивите говорят", издание на ДА „Архиви".
Уникални и особено ценни документи са подредени днес във фоайето на институцията. В изложбата са показани снимки и текстови документи, които обхващат периода преди Освобождението до днес. „Ценен фонд представляват документи и снимки на Сливенската Митрополия, на града през турско робство, потушаването на Априлското въстание, организираните чети за подпомагане на българите в неосвободените територии в Македония и Одринска Тракия, посочи Иван Хаджиев, гл. експерт в архива. Сред експонатите може да се види най-старият документ, съхраняван тук - Султански ферман за строежа на църквата в с. Жеравна, от 1824 година. Показана е снимка на първия кмет на Сливен след Освобождението - Димитър Боев, на Илия Гудев - кмет в периода 1905 - 1908 година, известни сливенци, участвали в обществения и политически живот на града. Най-новите съхранявани документи тук са предизборните материали за местните власти.
Денят на отворени врати ще продължи до 17 часа.
Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство.