„Арена Шумен“ се разполага на 4 етажа и 5600 кв. м.
„Арена Шумен“ се разполага на 4 етажа и 5600 кв. м. / Dariknews.bg

„Арена Шумен" ще бъде разположена на 5600 кв. метра площ и ще е на 4 етажа. Идейният проект за новата многофункционална спортна зала бе представен от архитектите Валери Иванов и Калоян Колев.

Един интелектуалец е казал - защо да правя свястна сграда, като няма свестен град, в който да я поставя. Аз обаче ще кажа, че ние се опитваме да направим в един свестен град свястна зала и дай Боже да успеем, каза Валери Иванов.

Арена Шумен се разполага на 4 етажа и 5600 кв м
netinfo

Той допълни, че са използвали няколко принципа при изграждането на залата, като функционалност, целесъобразност и комплексност.

Една такава зала променя структурата на града, привлича потоци на хора и създава предпоставки за формирането на нов обществен център, каза още арх. Иванов и даде за пример НДК в столицата.

Според идейния проект самата сграда е разположена на 4 нива, обясни арх. Калоян Колев

Арена Шумен се разполага на 4 етажа и 5600 кв м
netinfo

Първото ниво е -1, тъй като е вкопано в земята. Това се налага заради денивелацията на терена, обясни той и допълни, че на това ниво ще бъде разположено главното игрище, спомагателна зала, зала за фитнес, съблекални конферентна зала и кафене.

На основния етаж ще бъдат трибуните за зрители, както и различни сервизни помещения.

На ниво +1 ще има специални ложи, както и места за пресцентър и журналисти.
На подпокривния етаж пък ще са инсталирани климатиците.

Арена Шумен се разполага на 4 етажа и 5600 кв м
netinfo

Според разчетите, залата разполага с 2300 места, от които 1500 ще са постоянни.
„Арена Шумен" ще бъде разположена на мястото на бившия Пети полк. Теренът вече е разчистен, а в момента е стартирана и обществена поръчка за избор на изпълнител, каза кметът на Шумен Любомир Христов.

Гласуваха 8 млн. лв. за „Арена Шумен"

През август за построяването на залата бяха гласувани 8 млн. лв. от Министерски съвет, а по-рано същата година бяха отпуснати 500 000 лева за проектиране на модерното съоръжение.