Условни присъди за палежа на ЕВН в Пловдив
Условни присъди за палежа на ЕВН в Пловдив / dariknews.bg/ архив

На три години лишаване от свобода с изпитателен срок от пет години и глоба в размер на 2000 лв. беше осъден Георги Сарай за опита за палеж на сградата на ЕВН през 2013-та година. Районният съд в Пловдив постанови същата присъда на втория подсъдим по делото Николай Славчев, а третият - Румен Шекеров, получи две години с четири години изпитателен срок.

Тримата подсъдими се познавали и поддържали приятелски отношения. На 24.02.2013 г. вечерта се събрали в дома на подсъдимия Сарай, употребили алкохол  и при обсъждане на темата за монополите, подсъдимият Сарай дал идеята да предизвикат пожар на някоя от сградите на „ЕВН Електроразпределение” ЕАД, като през това време той щял да прави запис с видеокамера. Подсъдимият Сарай предоставил за целта запалителна течност и подсъдимите напуснали дома му, като се отправили към сградата на ЕВН КЕЦ „Север”. След като пристигнали на място, заляли със запалителна течност сградата, както и намиращите се пред входа на сградата стълби и запалили залятото с бензин пространство. През това време подсъдимият Сарай направил записи с видеокамера на тези действия  и по-късно изготвил видеоклип, който разпространил в Интернет пространството.

На 07/08.03.2013 г. отново се събрали в дома на подсъдимия Сарай и отново решили да осъществят същото престъпление този път в сградата на КЕЦ „Център”. Приготвили запалителна течност, която разпределили в пластмасови бутилки, които поставили в черна чанта. Решили първо да огледат за случайни минувачи или пазачи, като за целта оставили чантата с бутилките със запалителна течност срещу оградата на КЕЦ „Център” на тъмно място. През това време свидетелят Ивайло Ватахов се прибирал към дома си и забелязал черната найлонова чанта. Решил да види какво има в нея. Острата миризма на бензин притеснила свидетеля и той се обадил в полицията.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Окръжен съд Пловдив.