Ръст на нарушенията при заплащането на труда в морските ни курорти
Ръст на нарушенията при заплащането на труда в морските ни курорти / Dariknews.bg, архив

Ръст на нарушенията при заплащането на служителите в морските курорти отчита Инспекцията по труда за изминалия летен сезон спрямо предходния. Най-голям дял в сезонните обекти обаче продължават да имат нарушенията, свързани с работното време.

По време на кампанията през това лято са извършени 1647 проверки, проверени са 1599 предприятия с 28 205 работещи в тях. Установени са 259 нарушения, свързани със заплащането на труда, като най-често се касае за незаплащане с увеличение на положен нощен труд и за работа в почивни дни.

Случаите на работа без сключен писмен трудов договор са 155 при 152 година по-рано. Продължава практиката договори да се сключват в деня, в който бъде обявена инспекционна кампания. Наблюдава се и тенденция работодатели, при които е установено лице без договор, да сключват контракти с други свои работници и служители, които при проверката не са били на работните си места.

Работещите продължават да подават сигнали за нарушения след прекратяване на трудовите им правоотношения или когато вече са напуснали работа.

Случаите на непълнолетни, наети без разрешение от Инспекцията, са 90.

След края на активния туристически сезон приоритет на контролната дейност по морските курорти вече са строителните обекти.