Ето този велосипед може да спечелите, ако участвате в Дните на Европа
Ето този велосипед може да спечелите, ако участвате в Дните на Европа / Радка Минчева

Колоездачна обиколка, конкурс за рисунка на асфалт, шахматен и волейболен турнир, викторина, както и концерт включва поредното издание на „Дни на Европа“. Кампанията организира Областният информационен център в Разград, инициативата този път е посветена на 12 октомври – Деня на българската община. Местните управи са основни бенефициенти на европейски проекти, а целта на кампанията е да популяризираме еврофондовете и резултатите от финансираните от тях проекти – обясни управителят на ОИЦ Юлиян Данаилов.

Общо над 600 участници в „Дните на Европа“ очакват организаторите. За всеки ще има тениска с логото на кампанията, а мнозина ще си тръгнат и с други награди.

Макар основните събития да са насрочени за 12 и 13 октомври, практически кампанията стартира днес с волейболни мачове. В турнира участват общо 12 отбора – юноши 7-10 клас, юноши 11-12 клас и девойки 7-12 клас, по 4 тима във всяка група. Играе се всеки срещу всеки в групата, първата среща е в 14,30 ч. днес, мачовете се играят в залата на ОУ“Васил Левски“ от днес до четвъртък в следобедните часове. Закриването е от 19,00 ч. на 13 октомври. Волейболният турнир се организира съвместно с ОК на ФВФСТ с председател Здравко Душков. Подкрепа чрез писмо до Душков и ОИЦ турнирът има и от Българската федерация по волейбол.

Следващото събитие от „Дните на Европа“ е сред най-масовите – в 15,00 ч. в сряда, 12 октомври, от площад „Независимост“ пред Общинския културен център тръгва колоездачната обиколка на обекти, реновирани с европейски средства. Тя се организира в партньорство с Велоклуб „Пегас“, Спортен клуб по колоездене „Спринт“, Разградска велогрупа, Клуб „Зелена стъпка“ и Любителски спортен клуб „Раздвижи се“. От площада колоната ще мине по бул. „Априлско въстание“, съпровождана от полицейски ескорт, ще стигне до Абритус, оттам обратно по булеварда, ще мине край ГПЧЕ и по централната градска част ще финишира отново пред ОКЦ. В обиколката участват деца и възрастни, тя няма състезателен характер, след финала всички участват в томбола с 50 награди, свързани с колоезденето. Двете най-големи са велосипеди, единият е с цвета на „Лудогорец“ – показа го Юлиян Данаилов, другият е от същата марка, но син на цвят. Записването за участие в обиколката е по училища или в ОИЦ, но желаещите могат да се явят и 30 минути преди старта.

Колоездачната обиколка на обекти, реновирани по европроекти, чието първо провеждане бе в Разград, вече е добра практика и за Европейската комисия, която е препоръчала подобни инициативи и на другите еврочленки – похвали се Данаилов.

Докато се чака финиша на колоездачите, в пространството пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ ще се проведе конкурсът за рисунка на асфалт „Децата на Разград рисуват Европа. Професионално жури ще определи най-добрите рисунки в три възрастови групи: 1-2 клас, 3-4 клас и 5-6 клас.

За 16,30 ч. на площад „Независимост“ са предвидени културни и образователни игри с участието на деца от Центъра за работа с деца и ЦУТНТ, програмата е озаглавена „Младите таланти на Разград“, ще има и викторина „Спомен от бъдещето“.

В 17,30 ч. в сряда стартира междуквартален шахматен турнир в беседките на жк „Лудогорие“, жк „Васил Левски“ и в залата на шах клуба на ул. „Бузлуджа“5.

В 18,00 ч. в спортната зала на ОУ“Васил Левски“ е официалното откриване на волейболния турнир.

В четвъртък, 13 октомври, в 17,00 ч. на площад „Независимост“, а при лошо време – в залата на Новия театър – ще има концерт под надслов „Европа на младите хора“ с участието на рок група „Рока Рола“ и изпълнители от Музикалната школа „Илия Бърнев“.

Финалите на шахматния турнир ще са от 17,30 ч. в залата на шах клуб „Абритус“, победителите ще получат шахматни часовници и други артикули, свързани с практикуването на любимия им спорт.

Ето този велосипед може да спечелите ако участвате в "Дните на Европа"
netinfo

Ето този велосипед може да спечелите ако участвате в "Дните на Европа"
netinfo