Има ли диспропорция при клиничните пътеки?
Има ли диспропорция при клиничните пътеки? / Thinkstock/Getty Images
Има ли диспропорция при клиничните пътеки?
90357
Има ли диспропорция при клиничните пътеки?
Има ли диспропорция при клиничните пътеки?
  • Има ли диспропорция при клиничните пътеки?
  • Има ли диспропорция при клиничните пътеки?

От 100 анализирани клинични пътеки в родното здравеопазване, в нито една нужният разход за реалното лечение на пациента не надвишавал 30%. Предстои да се изяснява за какво се харчат останалите 70 на сто, но те не били нужни нито за лекарства, нито за консумативи, нито за изследвания на болния. Това съобщи здравният министър Петър Москов след като взе участие в подписването на Колективен трудов договор в здравеопазването. В него за първи път от три години са заложени нови параметри, които предвиждат увеличаване на началните основни месечни заплати на работещите в болниците с между 15 и 30%. Така например, заплатата на един началник на клиника, под която той не може да падне, се увеличава от 850 лв. на 1000 лв.

Парадокс: Има клинична пътека за сърбеж на палеца на левия крак

Цените на някои от клиничните пътеки, ако е необходимо, ще бъдат променени и тогава ще стане ясно дали има недофинансиране на дейностите, заложени в тях, подчерта Петър Москов.

"До този момент около 100 клинични пътеки са окончателно изработени на всички нива на болнично здравеопазване. Нужен за лечението на пациентите разход - повече от около 30% не се наблюдава никъде. 30% от това, което Касата плаща в момента. 70% не са пряко нужни за медикаменти, консумативи и изследвания на този пациент, за да бъде лекуван от тази диагноза в тази болница. За къде отиват, тепърва ще видим", каза министърът.

Пациенти с рядко заболяване: Държавата ни обрича

Днес работодатели и синдикати в сектора подписаха Колективен трудов договор, в който е заложено с от 15% до 30% по-високи минимални прагове на трудовите възнаграждения. Споразумението влиза в сила от датата на подписването му, подчерта министърът.

"За началник на клиника - последното договорено като минимална възможност е било 850 лв., а сега договореното и разписано е 1000 лв. Съответно лекар с една специалност - от 700 лв. през 2013-та, на 850 лв.; на старша медицинска сестра, акушер и лаборант - от 560 лв. на 720 лв.; медицински професионалисти по здравни грижи - от 520 лв. на 700 лв.", допълни министър Москов.

В коментар за случващото се във Фонда за лечение на деца Москов изказа благодарност към ръководството на институцията, за това, че по думите му в състояние на вътрешна и външна атака, фондът продължавал да работи.