Роденият във Великобритания Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстром са тазгодишните наградени с Нобеловата награда за икономика, съобщава BBC, цитирано от Агенция "Фокус". Двамата печелят престижната награда за работата си по теория за договорите.

Президентът на Колумбия получи Нобеловата награда за мир (ВИДЕО)

Според комитета, тяхната работа полага „интелектуален фундамент" за политики в области като законодателство за фалит и политически конституции.

Двамата нобелови лауреати ще си поделят награда от над 820 хил. евро.

Оливър Харт е роден през 1948 г. в Лондон. Сега работи за Харвардския университет в САЩ. Бенгт Холстрьом е роден през 1949 г. в Хелзинки, а днес е професор в Масачусетския технологичен институт в САЩ.

„Лауреатите от тази година разработиха теория на договорите, която е всеобхватна рамка за анализиране на много различни проблеми н замисъла на договорите, като заплащане на топ мениджърите въз основа на резултатите и приватизацията на дейности от публичния сектор", се казва в решението на журито.

Най-малките машини донесоха Нобелова награда за химия на трима учени

Миналата година наградата по икономика беше присъдена на американския учен Ангъс Дийтън за неговата новаторска работа в областта на бедността.

Източник: БГНЕС