Болни родители и бебе на годинка мизерстват с 210 лева пенсия
Болни родители и бебе на годинка мизерстват с 210 лева пенсия / снимка: Тина Соколова
Болни родители и бебе на годинка мизерстват с 210 лева пенсия
90355
Болни родители и бебе на годинка мизерстват с 210 лева пенсия
Болни родители и бебе на годинка мизерстват с 210 лева пенсия
  • Болни родители и бебе на годинка мизерстват с 210 лева пенсия
  • Болни родители и бебе на годинка мизерстват с 210 лева пенсия

Младо семейство с тежки заболявания и детето им на година и пет месеца мизерстват само с пенсията на мъжа – 210 лева. Обитават стара къща в село Боримечково, община Лесичово. 26-годишният Венцислав и съпругата му Невена са занемарили лечението си, макар болестите им да са животозастрашаващи, за да могат да купуват поне най-необходимото за малкия Тодор.

Венци има тежка съдба от най-ранно детство. Остава без баща, майка му създава ново семейство. На 3-годишна възраст развива диабет, който в момента вече е във втора степен, с инсулинова зависимост. С времето се уврежда лявото око. След две операции е безвъзвратно изгубено. Мястото остава проблемно – получават се кръвоизливи, застрашаващи не само другото око, но и мозъка. Има риск да получи инсулт. От години не е пил медикаментите в препоръчаните дози, вместо 3-4 взема по едно хапче, за да пести. По думите на Венцислав лекарствата му струват над 300 лева месечно.

Сумарно уврежданията от всички заболявания са над 140 процента по изчисления на медици от ТЕЛК, разказва Венци. В решението му са записани 97,5 процента, без право на работа. Въпреки това доскоро рискувал и се трудел като бояджия.

Жена му Невена също е изстрадала доста. Рано губи баща си. Майка ѝ тръгва на гурбет в Англия, но изкараните пари се оказват недостатъчни. В момента не може да работи и по здравословни причини – операцията ѝ от раждането не е зараснала. Младата жена не може да си позволи преглед, защото е с прекъснати осигуровки.

Двамата не получават никакви помощи, след като изтекла едната година майчинство. Единственият човек, на когото двамата могат да разчитат, е дядото на Венци – Иван. Той живее на квартира в Пазарджик и получава малка пенсия, но помага, колкото може.

Венцислав казва, че се нуждае най-вече от пари за лечение. Би приел обаче всякаква помощ, например дрешки, вещи и храна за малкия Тодор. Добре дошли са и продукти за домакинството. Осъзнава, че докато са в Боримечково, което е на над 50 км от Пазарджик, няма как да намерят работа и доходи, които да ги измъкнат от тежкото положение. Затова би приел да обитава чужда къща в някое по-близко село срещу стопанисване и поддържане.

Ако някой иска да помогне с пари, може да го направи на банкова сметка:

Венцислав Атанасов Ангелов

BG79STSA93000019292065,

ДСК, клон Пазарджик.

Повече за трудната съдба на младото семейство чуйте в аудиото.