Държавен архив-Добрич съхранява фермани на кадийството на Хаджиоглу Пазарджик от 17 век
Държавен архив-Добрич съхранява фермани на кадийството на Хаджиоглу Пазарджик от 17 век / Дарик Добрич

Сред най-ценните документи, които съхранява Държавен архив – Добрич, са тези на кадийството на Хаджиоглу Пазарджик. Най-ранните са от 1656 година, на османотурски език са и представляват декрети и фермани, които населението е трябвало да изпълнява, разказа пред Дарик началникът на архивите Деляна Фудулова.

Тези сборници са уникални и са вписани в регистъра на особено ценните документи. Запазени са протоколи на кадийството /съда/ за дарени суми и недвижими имоти на религиозни училища, джамии и др. Част от тях са преведени през 1981 година от проф. Страшимир Димитров и са издадени в книга. Фудулова сподели, че се пазят съдебни вписвания, правени в продължение на 207 години.

Към 1 януари т.г. институцията съхранява 2035 архивни фонда, а архивните единици са 239 762. Сред тях има 134 лични архива на добруджански учители, музикални дейци, журналисти, лекари, научни работници, писатели, поети, актьори, краеведи.

Сред ценните документи са монографията „Ключ българского езика” от Г.С.Раковски, издание от 1880 година, рапорт на кмета на Добрич от 1880 г. за наградените с орден за храброст опълченци от града, „История на българския народ” от д-р Константин Иречек от 1881 г., Юбилеен сборник на учителско дружество „Развитие” от 1889 година. Фондовете съдържат и оригинални снимки на актрисата Адриана Будевска от нейни роли в годините 1917-1921, ръкописи на Дора Габе и Петър Славински и др.

Държавните архиви в България са създадени на 10 октомври 1951 година. В Добрич началото е сложено на 1 април 1960 година. Архивите са част от материалното и духовното  наследство на страната, те съхраняват документите на всички държавни и общински учреждения, дарени лични архиви, както и спомени за различни исторически събития. В Държавен архив – Добрич работят петима служители, които днес отбелязаха деня на архиваря.

Бъдещето на архивите е в тяхното дигитализиране. Процесът върви от години, като в Добрич това е направено първо с документите на общинските органи на управлението от 1879 до 1895 година. Обогатява се и създаденият през 2013 година фотоархив от 1000 снимки от региона.

Държавен архив-Добрич съхранява фермани на кадийството на Хаджиоглу Пазарджик от 17 век
netinfo