Дневният център в Ценово се превърна във втори дом за възрастните хора
Дневният център в Ценово се превърна във втори дом за възрастните хора / netinfo

Десет пенсионери от Ценово повече от година и половина си имат и втори дом. Така те не на шега са кръстили Дневния център за възрастни хора с увреждания. Още от сутринта, веднага след като приключат с обичайните домакински задължения, възрастните хора с нетърпение се отправят към новата двуетажна сграда в центъра на селото. Центърът приема посетители през целия ден. „Тук часовете преминават неусетно, винаги има какво да споделим, да научим нещо ново“, признава един от първите потребители на социалната услуга Денка Филипова. В Дневния център си дават среща бивши учители, работници от промишлеността и селското стопанство, общественици. Тук всеки може да сподели проблемите си и да потърси съвет и помощ за тяхното преодоляване.

Всяка сутрин, независимо от капризите на времето, през широко отворената врата социалният работник Петя Колева посреща и изпраща потребителите на услугата. „Тя е нашето слънчице, усмивката никога не слиза от лицето й. Петя постоянно ни зарежда с позитивна енергия и жажда за живот“, продължава да разказва Денка Филипова. За всеки ден от седмицата младата трудотерапевтка трябва да е подготвила различно занимание, което да е приятно, интригуващо и забавно за възрастните жени.

Дамите с побелели коси се включват в различни занимания и инициатива. Те с удоволствие рисуват картини и икони, работят с компютър, творят, изработват различни сувенири, които се предлагат за благотворителни цели. Обитателите на Дневния център активно се включват и подкрепят инициативи на местни институции и организации. Жените само за няколко дни успяха да изработят 70 рекламни часовника с логото на фестивала „Ценово пее и танцува“, които бяха подарени на всички гостуващи групи. Пенсионерите вече са напълно готови и  с експонатите от картини и икони за предстоящата изложба „Светът е за всички“. Един от последните хитове е изписването на икони със специална техника върху стари грамофонни плочи. На много добър прием се радват и картините, съчетали различни камъни и мъниста. За възрастните хора от Центъра се полагат постоянни медицински грижи и се предлагат рехабилитационни процедури.

Пенсионерите от Ценово имат много поводи за гордост. На една от стените в Центъра е закачена голяма карта на България. С различни цветове са обозначени природните забележителности и градовете, посетени през годините. Повече от учудващ е фактът, че местата с бели полета, които са останали по картата, са съвсем малко. За никого от Центъра обаче не е тайна, че „пропуските“ трябва да се наваксат и то в най-кратки срокове. За ползвателите на социалната услуга повече от задължителна е и почивката, съчетани с подходящи процедури в различни балнеосанаториуми в страната два пъти в годината за по седем дни. Пребиваването в комплексите се договаря предварително и е на преференциални цени. За осъществяване на пътуванията възрастните хора винаги разчитат на помощта и подкрепата на общинската администрация в Ценово.

 

„Има много кандидати, които желаят да се възползват от нашите услуги. За съжаление не разполагаме с необходимия сграден фонд и човешки ресурси“, не скрива социалният работник Петя Колева. Обсъждат се възможности за въвеждането на почасови и мобилни услуги. „Грижите за възрастните хора в общината трябва да се увеличават и да придобиват по-пълен обхват, защото за никого не е тайна, че в малките населени места преобладават хора на пенсионна възраст“, допълва Колева.